“Čudovito je videti, kako stojite kot eden, kako smo glas drug drugemu.”
13. julij, 2021

Na drugi Paradi ponosa Maribor smo gostile_i številne govorke in govorce, ki so v svojih nagovorih izpostavile_i pomembne izkušnje, vidike, perspektive in želje v boju za enakopravnost in vidnost ter proti diskriminaciji LGBTQIA+ oseb. Ker želimo, da se njihove besede ne pozabijo, jih bomo v teh tednih posamično objavile_i in vabimo k branju ter razmisleku!

Govor prof. dr. Urbana Brena, prorektorja za prenos znanja Univerze v Mariboru

Dragi udeleženci Parade, drage udeleženke Parade! Poglejte nas, koliko nas je danes tukaj!

Vesel sem, da smo se zbrali v takem številu, še bolj pa sem ponosen, da sva skupaj s partnerjem že drugič zapored pomagala Maribor obarvati mavrično. Imam pa danes tukaj posebno dolžnost, da zastopam Univerzo v Mariboru, zato posebej pozdravljeni vsi naši študentje, študentke, vsi naši zaposleni.

Danes je mariborska univerza naredila velik korak naprej. Kot na prvi univerzi v republiki Sloveniji danes na pročelju rektorata visi in plapola mavrična zastava. To je znak, da smo odprta in sprejemajoča univerza v odprtem in sprejemajočem mestu Maribor. Mavrične zastave visijo tudi na študentskih domovih, visijo na prenekaterih članicah naše univerze. Zakaj? Zaradi tega, ker samo univerza, ki resnično spoštuje in ceni vse svoje zaposlene, vse svoje študente in študentke, ne glede na njihovo spolno identiteto ali spolno usmerjenost, lahko resnično doseže svoj polni potencial. Samo na taki univerzi lahko zares gojimo svobodo duha, lahko zares gojimo svobodo tako umetniškega kot raziskovalnega ustvarjanja. Samo taka univerza je res lahko odlična, za kar si vsi prizadevamo.

Zato stojim tukaj pred vami, da se v imenu celotnega vodstva zavežem, da na mariborski univerzi ni prostora za homofobijo, za transfobijo in za nobena dejanja, ki so usmerjena proti manjšinam. Ta dejanja bomo najstrožje obsodili in jih tudi preganjali. Zakaj? Če se poslužim besed Ernesta Hemingwaya, rekel je: “Ne sprašuj, komu zvoni, kajti zvoni tebi.” Ali pa če parafraziram nemškega protestantskega pastorja, ki je rekel: “Ko so nacisti prišli po socialdemokrate, nisem protestiral; nisem bil socialdemokrat. Ko so prišli po jude, nisem protestiral; nisem bil jud. Ko so prišli po geje, nisem protestiral; nisem bil gej. Ko so prišli pome, ni bilo nikogar, ki bi protestiral zame.”

Zaradi tega vas je danes čudovito videti tukaj, kako stojite kot eden, kako smo glas drug drugemu.

Veselo parado, protestirajmo ponosno. Dajmo, Maribor!

Povezava do originalnega članka