Prostovoljstvo

 

Prostovoljstvo v Mariboru

Mreža Prostovoljstvo v Mariboru je lokalno povezana mreža prostovoljskih organizacij, ki organizacijam nudi podporo pri promociji njihovih prostovoljskih dejavnosti, spodbujanju prostovoljskega dela nasploh in pri strukturnem razvoju prostovoljstva v Mestni občini Maribor. Z različnimi dejavnostmi omogoča prepoznavnost prostovoljskih programov, prostovoljkam_cem pa zagotavllja kakovostno in pestro okolje za delo. 

Nastala je kot konkreten rezultat Posveta »Izzivi in možnosti organiziranega prostovoljskega dela v Mariboru«, ki je potekal decembra 2009 in na katerem se je pokazala potreba po vzpostavitvi sistemske ureditve prostovoljskih dejavnosti v naši občini. Mrežo povezuje Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže. V mrežo je v letu 2023 povezanih 76 organizacij, ki se na področju Maribora ukvarjajo z organiziranim prostovoljskim delom. Koordinator mreže spodbuja organizacije k oblikovanju poenotenih razvojnih usmeritev na področju lokalnega prostovoljstva z upoštevanjem težav in interesov vseh organizacij, kar bistveno lajša dialog z lokalnimi oblastmi pri prizadevanjih za sistemsko ureditev področja prostovoljstva, za učinkovito podporo le-temu in za zagotavljanje njegove promocije v javnosti na lokalnem nivoju. Hkrati med organizacijami promovira sodelovanje in združevanje pri promociji prostovoljskih programov ter nudi vsebinsko, izobraževalno in formalno podporo tako organizacijam kot njihovim mentoricam_jem in prostovoljkam_cem.

Prostovoljska dela

S prostovoljskim delom razvijamo občutek za solidarnost, odgovornost in strpnost, krepimo svojo samopodobo in angažirano delujemo v svojem lokalnem okolju. Z opravljanjem prostovoljskega dela hkrati širimo obstoječe socialne mreže in gradimo nove. Kot oblika neformalnega izobraževanja nam pomaga oblikovati stališča, razvijati in nadgrajevati spretnosti in veščine, pridobivati nova znanja in pomembne izkušnje, ki vplivajo na nadaljnje življenjske poti. 

V Posredovalnici prostovoljski del lahko spremljaš aktuana prostovoljska dela, ki so jih organizacije mreže Prostovoljstvo v Mariboru vnesle na portal. Če med objavljenimi deli ne najdeš tega kar iščeš, lahko pobrskaš med prostovoljskimi organizacijami, z njimi vzpostaviš kontakt ter se jim priključiš. 

 

Prostovoljske organizacije

V Mariboru je veliko prostovoljskih organizacij oziroma organizacij s prostovoljskimi programi. Delujejo na različnih področjih ter s svojimi aktivnostmi pokrivajo skoraj vse družbene sfere. Prizadevamo si, da jih bo čim več pregledno zbranih na enem mestu, tako boš lažje našel_a organizacijo po svoji meri.  

V Iskalniku organizacij lahko pobrskaš med prostovoljskih organizacij oziroma organizacij s prostovoljskimi programi jih spoznaš preko kratkega opisa in v njihovem profilu dostopaš do vseh potrebnih informacij in kontaktov.

Prijavi se

S prijavo na mb.prostovoljstvo.org boš lahko spremljal_a aktualna prostovoljska dela, brskal_a med prostovoljskimi organizacijami, prispeval_a in prebiral_a navdihujoče prostovoljske zgodbe, boš na tekočem z aktualnimi novicami ter dogodki s področja prostovoljstva ter boš lahko dostopal_a do ključnih dokumentov ter vstopal_a v aplikacijo za vodenje evidenc. 

Skip to content