Srednješolke posnele filmski prvenec o nesprejemanju LGBTQ+ skupnosti
1. septembra, 2021

Ekipa srednješolk je v Selnici ob Dravi in v Mariboru posnela kratki film Beg, ki govori o nesprejemanju LGBTQ+ skupnosti med Slovenci. 

Eva Tergušek, režiserka, je povedala, da so idejo za film dobile iz realnega življenja. »Veliko prizorov je prirejenih po resničnih dogodkih. Predstavile smo pomembno sporočilo, ljudje bodo ob filmu spoznali, kako se počutimo tisti, ki smo del LGBTQ+ skupnosti, ob njihovih besedah. Želimo si, da bi končno vsi začeli sprejemati ljubezen.«, je poudarila.

Film je nastajal od decembra 2020, ko se je ustvarjalkam porodila ideja, januarja je že nastajal scenarij, snemanje in montaža pa sta potekala v poletnih dneh. Film je bil premierno predvajan 28. avgusta 2021 v Mariboxu, na ogled pa je tudi na Youtubu.

Film Beg bo potoval na filmske festivale

 »Za naš končan projekt imamo v planih, da ga pošljemo na filmske festivale, ga predvajamo tudi na šolah, filmskih večerih … Definitivno to ni naš zadnji projekt in se bomo še naprej ukvarjale s filmsko umetnostjo.«, je o načrtih za prihodnost dodala Eva Tergušek.

O filmu: Beg (2021), kratki igrani film

Trina je mlada punca, ki beži pred družino, pred družbo, sama pred sabo. Celo življenje posluša, kako je narobe, če ti ni všeč nasprotni spol. V njeno ulico se preseli Katja, s katero kmalu postaneta več kot le prijateljici. Trina je razdvojena med družino ter družbo in svojo lastno identiteto. Film prikazuje realno stanje mladih, ki so del LGBTQ+ skupnosti.

Režija: Eva Tergušek

Kamera: Špela Kežmah, Katjuša Peterka

Zvok: Vanesa Sagadin

Scenarij: Špela Kežmah, Eva Reponj, Vanesa Sagadin, Eva Tergušek

Montaža: Špela Kežmah