Vabilo k praznovanju Svetovnega dneva knjige
20. april, 2021

MKC Maribor in literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru ob letošnjem Svetovnem dnevu knjige, ki ga bomo obeležili 23. aprila, ponovno vabi na raznolik predfestivalski program za vse generacije bralk in bralcev.

“Dragi ljubitelji branja in prijatelji knjig! Že drugič zapovrstjo smo festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru zaradi izrednih razmer prestavili. Skupaj s številnimi partnerji ga bomo izvajali predvidoma od 18. do 24. junija 2021. Svetovni dan knjige, 23. april, pa bomo vendarle praznovali in obeležili z nekaj aktivnostmi, ki bodo potekale v tem tednu od 21. do 24. aprila .”

— Petra Kolmančič, producentka

Zakaj je branje prav zdaj, v teh izrednih časih, še pomembnejše kot sicer?

Tako se te dni sprašujejo v organizaciji UNESCO, ki je na konferenci v Parizu pred 27. leti dala pobudo o svetovnem dnevu knjige. V času, ko je večina šol po vsem svetu zaprtih in smo ljudje omejeni s preživljanjem časa zunaj in v družbi, lahko bolj kot kdaj koli prej moč knjig izkoristimo za boj proti samoti, osamitvi, za razširitev obzorij, za spodbujanje uma in ustvarjalnosti ter zato, da se s pomočjo knjig odpremo drugim svetovom in ljudem, novim idejam, novim vsebinam, oddaljenim krajem in neznanim prostorom. To je tudi priložnost za uvajanje naših otrok v svet knjig – odlična priložnost, da otrokom privzgojimo vseživljenjsko ljubezen do branja.

 V Mariboru smo v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili večdnevni spletni literarni program, ki ga spremlja izvirna fotografska razstava Obrazi knjig na Starem mostu, pridružujemo pa se tudi kot promotorji prireditve Sejem s kavča, ki letos poteka že drugič zapovrstjo. Pri oblikovanju vsebin smo sodelovali dolgoletni partnerji festivala Mariborska knjižnica, Založba Pivec ter Mladinski kulturni center Maribor, ki nastopa tudi v vlogi koordinatorja. V programu sodelujejo tudi Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru, platforma konS, Bralna značka Slovenije in Pesniško društvo Slam zverine, Sejem s kavča pa poteka na pobudo skupnosti založnikov ter v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature.

Predfestivalski program:

Odkrij celoten program

Fotografska razstava Obrazi knjige_foto_Mariborska_knjižnica_1.jpg

Muanis Sinanović FOTO osebni arhiv.png

Pogovor z nagrajencem večernice Andrejem Rozmanom Rozo_Kristijan Robič.jpg

SDKvMB - knjiga - Bojan Golčar_foto_Branimir_Ritonja.png

Rosi-Grillmair-FC-2.jpg

Pesniški turnir založbe Pivec 2020.jpg

Povezava do originalnega članka