Mladi za podnebno pravičnost zbirajo podpise za ohranitev pitne vode
20. april, 2021

Zapitnovodo.si – gibanje z jasnim namenom: zbrati 40 tisoč overjenih podpisov za vložitev referenduma za ohranitev pitne vode

Slovenijo je na začetku marca pretresla novica, da skuša oblast s svojimi predlogi ogroziti pravico do pitne vode. Številne nevladne organizacije in strokovnjaki, ki se z zaščito okolja in pomenom vode ukvarjajo že leta, so takoj jasno opozorili, da so tovrstni posegi v okolje nedopustni. Nesprejemljivo je, da zaščita pitne vode še vedno ni samoumevna. Zakon, ki je nepremišljen in nima nobene podpore v strokovni javnosti ter ima lahko dolgoročneposledice na stanje voda, ni v interesu državljanov Slovenije. Tudi v občini Maribor smo se odločili, da ohranimo zdravo pitno vodo in prost dostop do obale, zato s torkom, 20.4.2021, začnemo z zbiranjem podpisov za referendum za ohranitev do pitne vode širom Slovenije. 

Vsak delovni dan bodo v obdobju 35-ih dni Mladi za podnebno pravičnost Maribor, novoustanovljena prostovoljna in neformalna aktivistična organizacija, stali pred Upravno enoto Maribor in nekaterimi drugimi Upravnimi enotami v okolici, ljudem ponujali obrazce za (overjen) podpis za vložitev že prej omenjenega referenduma. 


Vabimo vse, da tudi izven časa uradnih ur Upravnih enot na le-teh overite svoj podpis. Prostovoljci MZPP MB se bodo pred UE MB nahajali predvsem ob dopoldanskih in popoldanskih urah, najpogosteje ob 10., 11. in 14.uri. Če od njih dobite obrazce za podpis, je proces oddaje le-tega lažji, kot je, če ne srečate prostovoljcev, saj lahko po overjanju podpisa obrazec njim tudi oddate in si tako prihranite čas, ki bi ga sicer zapravili z oddajo izpolnjenega obrazca in overjenega podpisa na pošti. Če pa boste overjene podpise oddali na pošti, pa jih pošljite na Zavod raziskovalni inštitut 8. marec (Tacenska cesta 125e, 1000 Ljubljana). Zbirna točki, kjer lahko obrazec dobite in tudi oddate, bosta poleg pošte in rok prostovoljcev pred UE, tudi restavracija Slovegija (Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor) in kavarna Hikofi (Tyrševa ulica 13, 2000 Maribor). 

Pozor!Obrazec morate obvezno podpisati pred uradno osebo – na upravni enoti, sicer je podpis neveljaven in ga lahko zavržete!


Obrazec pa lahko oddate tudi digitalno; navodila za oddajo digitalnega podpisa in ostale informacije najdete na www.zapitnovodo.si!


Vsak dan bodo dogodke in novice objavljali aktivisti MZPP MB na na Facebook profilu Mladi za podnebno pravičnost Maribor (ali @mzpp.mb) in na Instagram profilu @mzpp_maribor.