Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Strip preobrazba v živo: Ko strip sreča kratko zgodbo

29. novembra 2022,09:30 - 12:00

Iz radovednosti, na kakšen način lahko kratka proza zaživi v novem mediju, sta si Stripburger/Forum Ljubljana in LUD Literatura zamislila projekt Strip preobrazba. Prav vse nas namreč zanima, ali lahko stripovske interpretacije kratke zgodbe dihajo kot avtonomne in izvirne umetniške stvaritve, ki ohranjajo spoštljivost do originala, s svojo vizualno pripovedno izrazno močjo – kombinacijo in součinkovanjem besedila in risbe – pa bralcem ponujajo svežo bralno izkušnjo.

Strip preobrazbo Posoda je po istoimenski zgodbi Ane Schnabl ustvaril stripar Iztok Sitar, objavljena je bila v reviji Literatura, zdaj jo bomo videli na stenah predavalnice Pedagoške fakultete Maribor. V debato o tem, zakaj si je izbral prav to pripoved, kako se je na novo interpretacijo odzvala prozaistka in kakšen je pravzaprav njun ustvarjalni proces, bo avtorja zapletla Nina Medved.

Kje? Pedagoška fakulteta Maribor, predavalnica 0.27, torek, 29. november 2022, ob 9:30

Kdo? Gostje: Iztok Sitar, Ana Schnabl, moderira Nina Medved

Organizacija: LUD Literatura v sodelovanju s Stripburger/Forum Ljubljana, Mladinskim kulturnim centrom Maribor in Pedagoško fakulteto Maribor


Iztok Sitar (1962) je svoj prvi strip objavil leta 1984 v literarni reviji Mentor. Od takrat je pod svojim imenom ali psevdonimom Ninel objavljal stripe v večini slovenskih časopisov in revij ter izdal sedemnajst žanrsko različnih stripovskih albumov. Najbolj znan je po družbeno-kritični tematiki, osvobojeni vseh predsodkov proti Državi, Družbi in Cerkvi, ki je bolj ali manj prisotna v njegovem celotnem opusu. Poleg risanja se ukvarja tudi s stripovsko teorijo, zgodovino in kritiko, ki jo je bralcem predstavil v treh knjigah. Živi in dela v Poljanah nad Škofjo Loko.

Ana Schnabl (1985) je leta 2017 izdala kratkoprozni prvenec z naslovom Razvezani, tri leta kasneje pa romaneskni prvenec Mojstrovina. Razvezane lahko prebirajo nemško in srbsko govoreči bralci, Mojstrovina pa je doživela angleški, nemški in srbski prevod. Roman Plima je njeno tretje knjižno delo. Ana Schnabl piše za revijo Literatura in za spletni literarni portal AirBeletrina, sodelovala je tudi s časopisom Dnevnik. Od leta 2016 je urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo.

Dogodek je podprla Javna agencija za knjigo RS.

 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
29. novembra 2022
Čas:
09:30 - 12:00
Kategorije:
, , , ,

Prizorišče

Pedagoška fakulteta Maribor
Koroška cesta 160
MARIBOR, 2000 Slovenija
View Prizorišče Website