Loading Dogodki

« Vsi dogodki

Mavrični december

2. decembra 2022,20:00 - 28. decembra 2022,21:00

Ekipi MKC Maribor in programa Maribor skozi rožnata očala po Mavričnem juniju pripravljata Mavrični december v Mariboru. Decembra se bodo tako v mestu zvrstili številni mavrično obarvani dogodki. Večina se jih bo odvila v GT22 in prostorih MKC Maribor.

 

PROGRAM MAVRIČNEGA DECEMBRA V MARIBORU

  • Petek, 2. december @ 20:00, GT22: Otvoritev razstave 55 avtorice Eme Širec in pogovor z mariborsko drag queen Karmen Daš
  • Petek, 9. december @ 18:00, MKC Maribor: Večer družabnih iger

Ekipa programa Maribor skozi rožnata očala vabi na že četrti letošnji večer družabnih iger. Vsakič nas je malo več. Igre, ki so na voljo: Barking Kittens, Exploding Kittens, Cards Against Heteronormativity, Dobble, Pride Playing Cards, Wizzard, 6 vzame!, Catan, Uno in Enka, Dixit, Fake Artist goes to New York, Ligretto, Coup, Story Cubes. Če tvoje najljubše igre ni v naši zbirki, jo lahko prineseš s sabo. Kokice in pijača bodo. Prav tako je zagotovljeno dobro, čeprav malo tekmovalno, vzdušje.


FESTIVAL LGBT FILMA

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi ter najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. Letošnji festival bo potekal med 10. in 18. decembrom 2022. Zvrstile se bodo številne projekcije LGBT filmov po vsej Sloveniji, tri projekcije pa v soorganizaciji MKC Maribor in GT22 tudi v Intimnem kinu v Mariboru. Vstop je prost.

Organizator: Društvo ŠKUC.

Soorganizatorji: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Gimnazija Ptuj, CID Ptuj, IntimniKino, GT22, MKC Maribor, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, MKSMC Botegin, Filmsko gledališče Idrija, Koroška Pride, Koroška galerija likovnih umetnosti

VEČ O FESTIVALU

 

  • Ponedeljek, 12. december @ 20:00, GT22: Projekcija filma Peter von Kant

// Francija // 2022 // 85’ // sp // Scenarij in režija: François Ozon // Produkcija: FOZ, France 2 Cinéma

festivali, nagrada Berlinale 2022

Peter von Kant je svobodna interpretacija Fassbinderjeve mojstrovine Grenke solze Petre von Kant (1972). Peter je uspešen režiser, ki živi s svojim tihim asistentom Karlom. Medtem ko nenehno ponižuje Karla, se noro zaljubi v mladega igralca Amirja, mu ponudi svoje stanovanje in obljubi pomoč pri igralski karieri. Ko Amir postane slaven in samostojen, se razmerje moči hitro obrne. Film je poklon Fassbinderju, začinjen z značilno ozonovsko satiro, podloženo z nepozabnimi šlagerji (preberi več).

  • Torek, 13. december @ 20:00, GT22 – Projekcija filma Samo na izi/ Så jävla easy going/So Damn Easy Going

// Švedska/Norveška // 2022, // 91’ // ap, svp // Scenarij: Christoffer Sandler, Lina Åström, Jessika Jankert, Linda-Maria Birbeck // Režija: Christoffer Sandler // Produkcija: Cinenic Film //

Nagrada za prvenec v San Franciscu.

Joannin um je kot utripajoči zabaviščni park na vrhuncu sezone. Stara je 18 let in potrebuje zdravila za ADHD, da bi ohranila red v svojih razburkanih možganih. Ker ima depresivnega očeta, ki s svojim bolniškim staležem komaj pokriva najemnino, vedno zmanjka denarja, zato si Joanna ne more privoščiti zdravil. Da ne bi postala moteča in nefiltrirana različica same sebe, mora biti Joanna v lovu za denarjem ustvarjalna. Sredi kaosa se pojavi očarljiva in samozavestna Audrey. Joanna ima zdaj opravka tako z razbrzdanim umom kot z eksplozivnim srcem (preberi več).

  • Sreda, 14. december @ 20:00, GT22 – Projekcija filma LGBT _SLO_ 1984 in pogovor

// Slovenija // 2022 // 87′ // ap // Režija: Boris Petković // Produkcija: Zavod Kineki, Katapault //

festivali, nagrade Liffe; Merlinka Klasik Beograd

Film usmerja pogled v Festival Magnus – homoseksualnost in kultura, leta 1984 v ŠKUC-u v Ljubljani, ki je bil prelomni dogodek slovenskega LGBT-gibanja in obenem začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši LGBT filmski festival v Evropi. Prva leta zaznamujeta močno klubsko dogajanje in organizacija različnih prireditev in festivalov. Slovensko LGBT-gibanje se tako zapiše v zgodovino kot eno najnaprednejših gibanj tistega časa, v različnih oblikah in organizacijah pa deluje tudi danes: Škuc-Lezbična sekcija LL, Škuc-Magnus, Festival Lezbična četrt, Društvo DIH, Legebitra, Transakcija, Društvo Parada ponosa (preberi več).

Portret avtorja: Boris Petković (rojen leta 1971 v Zenici) je končal Fakulteto za pomorstvo in promet v Portorožu, leta 2005 pa diplomiral iz filmske režije na pariški filmski šoli EICAR, kjer je pozneje tudi poučeval. Je avtor igranih celovečercev Košarkar naj bo (2017), Utrip ljubezni (2015) in paris.love (2007) ter številnih dokumentarcev, kot so Šum Balkana (2017), V letu Hip Hopa (2010) in Meje mojega sveta (2003).


  • Petek, 16. december @ 18:00, Kulturni inkubator – LGBTQIA+ kviz

Družabni del Mavričnega decembra v Mariboru bomo zaključile_i z LGBTQIA+ kvizom. Kako dobro poznaš LGBTQIA+ zgodovino v Mariboru in v Sloveniji? Kateri dogodki so najbolj zaznamovali LGBTQIA+ skupnost v Sloveniji in posvetu? Poznaš vse mavrične zastave in veš, katero črko LGBTQIA+ abecede predstavljajo? Če si na vse odgovoril_a z da, potem ti zmaga zagotovo ne uide. V nasprotnem primeru pa smo prepričani_e, da bo kviz ne samo zabaven, ampak zate tudi informativen. Zmagovalke_ci bodo prejele_i praktične nagrade.

  • Sreda, 28. december – Testiranje na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (lokacija sporočijo organizatorji po prijavi)

Društvo Legebitra v okviru projekta KAJiščeš.si izvaja terenska testiranja na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Testiranje je zaupno in brezplačno, za udeležbo ni potrebno imeti zdravstvene kartice, izvajajo pa testiranje na naslednje spolno prenosljive okužbe: HIV, hepatitis B, hepatitis C in sifilis (odvzem krvi), gonoreja (oralni bris) in gonoreja (analni bris, samoodvzem).

Prijave zbirajo tukaj.

Za več informacij o dogajanju v sklopu Mavričnega decembra v Mariboru spremljaj IG Parada ponosa Maribor in FB Maribor skozi rožnata očala.

 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
2. decembra 2022,20:00
Konec:
28. decembra 2022,21:00
Kategorije:
, , ,

Prizorišče

Kulturni inkubator
Koroška cesta 18
Maribor, 2000 Slovenija
Telefon:
02 250 03 22
View Prizorišče Website