Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Knjižnica tete Rose: Čudovita leta

6. decembra 2023,18:00

V sredo, 06. 12. 2023, te ob 18.00 v okviru programa Knjižnica tete Rose vabimo v Pekarno Magdalenske mreže na pogovor z ukrajinsko neodvisno dokumentaristko Svitlano Shymko in projekcijo njenih kratkih filmov.

Filmi bodo prikazani v ukrajinščini/ ruščini, z angleškimi podnapisi. Pogovor bo potekal v angleščini.

Svitlana Shymko ni le neodvisna režiserka dokumentarnega filma iz Ukrajine, ki se je podiplomsko izobraževala na mednarodni evropski platformi DocNomads, pač pa je tudi IT-jevka, košarkarica in teoretičarka. Njeni kratki filmi so bili prikazani in nagrajeni na številnih mednarodnih filmskih festivalih, tokrat se v Sloveniji predstavlja prvič. V dokumentarnem filmu jo zanimajo predvsem kritične politične, družbene in feministične teme.

Pred pogovorom si bomo ogledali njene tri kratke dokumentarne filme: Zdravnica odide zadnja (2014, 26 minut, ki govori o Majdanu skozi portret terenske zdravnice), Padec Lenina (2017, 9 min, o procesu dekomunizacije in ikonoklazma v Ukrajini) in Čudovita leta (2018, 9 minut, o LGBTIQ zgodbah v post sovjetski Ukrajini).

Pred dogodkom in pogovorom z režiserko vabljeni k ogledu enominutnega filma režiserja J. Panina, Against the Norm, v katerem nastopa naša gostja:

 

ter trailerja za njen film Leninopad:

 

O Knjižnici tete Rose

V duhu in v idejah Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, bodo v letu 2023 potekali bralni, pogovorni in filmski večeri o delih, ki jih hranimo v knjižnici, prav tako pa o kritičnih in naprednih družbeno-političnih gibanjih in osebah, ki se jih raznovrstna dela dotikajo, ter temah kot so solidarnost, kritična misel, anarhizem. Vabljeni, da knjižnico obiščete v prostorih Pekarne Magdalenske mreže v Mariboru. Program Knjižnice tete Rose v letu 2023 pripravlja Maja Pan v sodelovanju z Nino Medved.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
6. decembra 2023
Čas:
18:00
Kategorije:
, ,
https://pekarnamm.org/21297

Prizorišče

Pekarna Magdalenske Mreže
Ob železnici 8
Maribor, 2000 Slovenija

Organizator

Pekarna Magdalenske mreže
Telefon:
02 300 78 70
Email:
info@pekarnamm.org
View Organizator Website
Skip to content