Potovanje v Egipt v Sharm El-Sheikh
22. aprila, 2023

Pot do Egipta

Po brskanju po spletu sem našel poceni letalske karte za Egipt in tako je odločitev padla. Povratna letalska karta nizkocenovnega prevoznika WizzAir me je prišla 40 evrov na relaciji Dunaj – Sharm El-Sheikh, ki je zelo poznano egipčansko letovišče. Do Dunaja pa sem rezerviral avtobusne karte iz Ljubljane direktno do letališča pri FlixBusu, po ceni 15 evrov v vsako smer, tako da je bila moja pot kar se da poceni.

Vendar vse ne gre vedno po planu in Wizzair tudi ni najbolj zanesljiva družba, saj velikokrat prestavljajo lete ali pa imajo zamude in prav to se je zgodilo tudi meni, ko so mi prestavili let in skrajšali moje prvotno načrtovano mesečno potovanje na vsega 14 dni. Ponudili so mi seveda vračilo denarja ali pa to, da sprejmem nove datume, za kar sem se tudi odločil.

Sharm El-Sheikh, Naama Bay

Prvi teden sem se odločil preživeti v bolj turističnem delu Sharma, v Naama Bay. To je predel, kjer je veliko malih turističnih trgovinic, barov in restavracij in značilno dolga plaža iz mivke. V tem turističnem delu mesta je vzdušje zelo sproščeno. Prav tako je dobro zastraženo s policijo, ki ne spustijo vsakega v ta del mesta in kot turist potrebuješ tudi potni list, da lahko vstopiš v ta predel.

Potovanje_v_Egipt_v_Sharm_El-Sheikh_-_Travel_to_Egypt_in_Sharm_El-Sheikh_11.jpg

Podnevi je mesto dokaj prazno, saj je večina ljudi ob bazenih ali pa na peščeni plaži. Restavracije in bari ponavadi začnejo z delom šele po 16.00 in tako šele v večernih urah mesto zares zaživi.

Nastanjen sem bil v centru mesta v dokaj simpatični namestitvi za katero sem plačal po 30 evrov na noč, kar je tudi vključevalo zajtrk in pa večerjo – torej polpenzion.

Če vam ni dovolj poležavanje na plaži, je tu na voljo tudi mnogo aktivnosti. Ogled morskega dna z ladjico, ki ima steklen pod, banana boat ali pa paragliding – ko vas z gliserjem in padalom dvignejo nad celoten Sharm El-Sheikh.

Potovanje_v_Egipt_v_Sharm_El-Sheikh_-_Travel_to_Egypt_in_Sharm_El-Sheikh_3.jpg

Na vsakem vogalu prodajajo vodene ture, saj je to za njih zelo donosen posel. Pri tem naj poudarim, da se je vedno potrebno pogajati za ceno. Tudi jaz sem se odločil da vzamem par tur in sicer ogled morskega dna z ladjico, kar me je prišlo 8 evrov, ogled sosednjega 100 km oddaljenega mesta Dahab 20 evrov, in pa ogled »egipčanskih Maldivov« Ras Mohamed, kar seveda ni upravičilo svojega imena, saj smo tja potovali cel dan z zelo počasno ladjico, potem pa odplavali do tega »peščenega otoka« sredi morja, ki je bil v bistvu samo mivka sredi morja pol metra pod morsko gladino, kjer si lahko stal in to je bilo to.

S temi organizirami izleti sem bil dokaj nezadovoljen, saj niso ponujali neke kvalitetne storitve in večino časa je šlo za pobiranje ljudi, pot in potem spet razvoz turistov. Edina tura, ki se po mojem mnenju splača, je bila vožnja s štirikolesnikom ATV po puščavi, pa še tu je bilo rečeno, da bo 3 ure, od tega smo se s štirikolesniki po puščavi vozili le 1 uro – preostali čas je šel za pobiranje turistov in pa pitje čaja v beduinskem kampu v puščavi, kjer ti poskušajo prodati od pijače do kajenja vodne pipe in ostalih spominkov – zelo turistično in nič kaj pristno.

Old Market – stara tržnica

Drugi teden sem se odločil preživeti bližje Old Marketu, kjer se nahaja tudi največja in najlepša mošeja v Sharmu, saj sem si zaželel malo bolj pristne Egipčanske izkušnje. Ta predel vam zelo priporočam obiskati, če se boste podali tja. Spet veliko malih lokalnih trgovinic ter restavracij, predvsem s svežo morsko hrano, ki si jo sami izberete pred restavracijo in vam jo potem tam lahko tudi pripravijo. Cene so dokaj zmerne, in če si zaželite jastoga, vas bo to prišlo 40 evrov skupaj s pripravo v restavraciji. Cene po turističnih trgovinicah so prav tako nižje v primerjavi z Naama Bay.

Potovanje_v_Egipt_v_Sharm_El-Sheikh_-_Travel_to_Egypt_in_Sharm_El-Sheikh_14.jpg

Obvezen je seveda ogled mošeje na glavnem trgu, ki je brezplačen. Prav tako je Old Market priporočljivo obiskati v večernem času, saj šele takrat zares zaživi. Zraven je še nekaj skalnih formacij, na katerih so postavljeni bari in restavracije, tako da lahko ta predel mesta lahko opazujete iz višine medtem ko uživate ob pijači ali večerji.

Sharm El-Sheikh, da ali ne?

Če ste tip človeka, kateremu ustreza peščena plaža in poležavanje ob morju, bo to zagotovo dobra odločitev, če imate radi nakupovanja in podobno prav tako, moram pa reči, da samo mesto ni ponudilo neke avtentične izkušnje in je vse zelo turistično usmerjeno in prilagojeno turistom (tudi visoke cene) – celo mesto je en velik turistični resort. Če vam to ustreza, potem je Sharm El-Sheikh definitivno pravo mesto za vas.

Povezava do originalnega članka

Skip to content