Mladinski dialog na Zvoku mladosti
17. maja, 2022

V letošnjem evropskem letu mladih bo v petek, 27. maja 2022, cel dan namenjen vam, mladim! Evropsko leto mladih bomo skupaj proslavili na osrednjem dogodku Zvok mladosti, ki bo potekal v Križankah, od 10.00 ure dalje.

Na dogodku bo potekal tudi mladinski dialog na temi: trajnost in podnebne spremembe (od 10.00 do 11.30) ter digitalizacija (od 13.15 do 14.45), kjer bodo v dialogu z mladimi sodelovali predvsem mladi odločevalci. Število mest za sodelovanje na mladinskem dialogu je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava za udeležbo na mladinskem dialogu – prijaviš se lahko z elektronsko prijavnico, do četrtka, 19. maja 2022.

Mladinski dialog EU je mehanizem, s katerim se mladi aktivno vključujejo v politične debate in dialog v povezavi z evropskimi temami v Evropski uniji. Je proces participacije mladih pri oblikovanju ukrepov mladinske politike na evropski ravni, ki se je uveljavil na pobudo Evropske komisije v zadnjih desetih letih.

Dialog o temi, ki jo postavi predsedujoča država EU, poteka najprej na lokalni, nato na regijski ter nacionalni ravni, zaključi pa se na evropski mladinski konferenci. Namen mladinskega dialoga je identificirati potrebe za lažjo integracijo mladih v družbo ter predlagati (konkretne) ukrepe, ki naj se v okviru javnih politik tudi uresničijo. Mladinski dialog EU tudi prispeva k implementaciji strategije EU za mlade.

Trenutno poteka 9. cikel mladinskega dialoga, katerega osrednji temi sta evropska cilja mladih ‘vključujoča družba’ in ‘trajnostna zelena Evropa’ (3. in 10. cilj) pod naslovom “Skupaj za trajnostno in vključujočo Evropo”.

Imena odločevalcev, prisotnih na mladinskem dialogu razkrijemo kmalu, zato redno spremljaj portal.mlad.si in mlad.si Instagram.
Vir: uredništvo mlad.si

Povezava do originalnega članka