Mednarodni digitalni hekaton
8. novembra, 2021

Kakšna naj bo šola v razmerah, ko so spremembe edina stalnica? Tradicionalna, digitalna ali kombinirana? Kakšen je pogled strokovnjakov, učiteljev in mladih, slovenskih in tujih? Kakšna je vloga učitelja in ali ga lahko nadomesti umetna inteligenca? To so pogosta vprašanja, ki si jih glede na aktualne razmere postavlja stroka, učitelji in vsi ostali ključni deležniki. Na ministrstvu skupaj s številnimi strokovnjaki v okviru slovenskega predsedovanja organizirajo 8. in 9. novembra osrednjo evropsko konferenco na področju izobraževanja, na kateri bodo prav stroka in učitelji odgovorili na ta vprašanja:
·        kakšna bi naj bila šola v prihodnje glede na vse izzive, s katerimi se srečujemo – digitalna, s kombiniranim učenjem ali?
·        kakšni so novi načini in oblike poučevanja v digitalni dobi in ali umetna inteligenca lahko nadomesti učitelja?

GLAS UČITELJEV IN STROKE
Učitelji in strokovnjaki iz Slovenije in tujine bodo na konferenci predstavili konkretne odlične prakse in primere poučevanja ter predlagali rešitve glede na trenutne razmere in razmere v prihodnje na področju šolstva, predstavili bodo prakse novih oblik in načinov poučevanja, primere digitalnega izobraževanja in prakse umetne inteligence v šolstvu. Že sam naslov napoveduje jasne spremembe v šolstvu, ki jih je Covid le še pospešil: Resetiranje izobraževanja in usposabljanja za digitalno dobo (Program: https://resetedu.eu/sl/urnik/) Na konferenci, ki bo potekala 8. in 9. novembra v hotelu Union v Ljubljani na hibriden način, bodo tako podane konkretne rešitve in priporočila za učitelje in vodstva šol, kako naprej. Konferenco bo možno spremljati v živo na povezavi: uraden program konference je dostopen na povezavi.

GLAS MLADIH
Prisotni bodo tudi mladi, učenci in dijaki, ki bodo predstavili svoje videnje šole prihodnosti in uporabe novih tehnologij in konkretne primere iz prakse. Istočasno bo potekal tudi mednarodni digitalni hekaton (centralno v Cankarjevem domu, ostalo hibrid), ki ga organiziramo skupaj z Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI). Sodelovalo bo več kot 3000 mladih v okviru 62 nacionalnih hekatonov iz 33 držav. Digitalni hekaton pa lahko spremljate na povezavi.   Več informacij o programu in poteku lahko spremljate na povezavi.

Vir: MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

Povezava do originalnega članka