Matic Ačko osvojil 6. mesto na evropskem prvenstvu v slam poeziji
11. decembra, 2021

Zmagovalec slovenskega prvenstva v slam poeziji Matic Ačko je sinoči nastopil na evropskem prvenstvu v slamovski poeziji v Bruslju in se uspešno kvalificiral za svetovno prvenstvo.

Sinoči,  10. decembra 2021 je v Bruslju v Kulturnem centru Jacquesa Francka potekalo osmo evropsko prvenstvo v slam poeziji, ki se ga je udeležil tudi Matic Ačko, dvakratni slovenski podprvak in zmagovalec letošnjega petega prvenstva Slovenije v slam poeziji, ki je potekalo 7. avgusta na Ptuju na dvorišču Mestnega kina v organizaciji Centra interesnih dejavnosti Ptuj,  Slamurajev ter mreže SiSlam. Matic Ačko je osvojil odlično šesto mesto in se s tem kot prvi slovenski slamovski pesnik uvrstil na svetovno prvenstvo v slamovski poeziji, ki bo potekalo septembra naslednje leto v Bruslju.

Matic Ačko (Maribor, 1991) je pesnik, performer in vsestranski ustvarjalec, ki se s slamovsko poezijo resneje ukvarja od leta 2017. Deluje kot vodja slamovske skupine Slam zverine, ki pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor prireja mesečne večere slam poezije v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Matic Ačko se je sinoči pomeril z dvajsetimi drugimi tekmovalci in tekmovalkami, številni med njimi prihajajo iz držav z dolgoletno prisotno in močno tradicijo slam poezije. Tekmovanje se je pričelo ob 19. uri v živo s prenosom po vsem svetu. Nastopile in nastopili so: Monique Hendriks iz Nizozemske, Metteo di Genova iz Italije, Dimitris Stamiris iz Grčije, Argyris Loizou iz Cipra, Sad Tuna iz Poljske, Nikola Dukoski iz Severne Makedonije, Mária Ševčíková (Mara) iz Slovaške, Neimad iz Francije, Tamara Stocker iz Avstrije, Mama Fiera iz Španije, Matt Charnock iz Danske, Švéd iz Češke, Kelli Kiipus iz Estonije, Michael Wilson iz Irske, Cosimo Suglia iz Luksemburga, Hrvoje Mimica iz Hrvaške, Veroni Gyenge iz Madžarske, Daniil Astachov iz Rusije, Marie Darah iz Belgije ter Damir Nedić iz Srbije.

Na tekmovanju je svoje glasove oddala tudi slovenska žirija, ki so jo sestavljale pesnica in performerka Nina Medved (Slam zverine in MKC Maribor), pesnica in prevajalka Natalija Milovanović (aktualna prejemnica nagrade za najboljši knjižni prvenec) ter pesnica in kritičarka Tonja Jelen. Gledalke in gledalci so prav tako lahko glasovale in glasovali, svoje glasove so oddali v obliki spletnega glasovanja.

Letošnje slovensko državno prvenstvo je potekalo na Ptuju v izvedbi Centra interesnih dejavnosti Ptuj, Slamurajev in njihovega vodje Mišela Ristova – Amota pod okriljem slovenske slamovske zveze SiSlam, v katero so vključeni organizatorji slam dogodkov iz Maribora, Celja, Kamnika, Ptuja, Ljubljane in Kranja. Z vzpostavitvijo državnega prvenstva v slam poeziji smo se Slovenci vključili tudi na evropski slam zemljevid in od leta 2016 redno pošiljamo svoje prvake na evropska prvenstva. Leta 2020 je Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji gostila Slovenija, zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, je potekalo v spletni obliki v Mariboru s prenosom po vsem svetu. Lansko leto smo Slovenci dosegli tudi najvidnejšo uvrstitev, saj je slovenska prvakinja Eva Kokalj dosegla tretje mesto.

 

Organizatorji osmega Evropskega prvenstva v slamovski poeziji so: WPSO, EUNIC Brussels, Willemsfonds BHG, ccJF, MAXlab, AP University college Antwerp, Midis de la poésie, SpeakEasy Brussels, Creatief Schrijven, GC Pianofabriek in organizatorji nacionalnih tekmovanj iz vključenih držav (iz Slovenije SiSlam, Slamuraji, Center interesnih dejavnosti Ptuj in Mladinski kulturni center Maribor).

Mreža SiSlam in večeri slamovske poezije so del programa literarnih prireditev MKC Črka, ki ga sofinancirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bruselj 10.12. Foto arhiv MKC Maribor.jpg

EU_Slam_2021_foto_Ana_Helbl_2.jpg

Bruselj, 10.12. foto arhiv MKC Maribor 4.jpg

EU_Slam_2021_foto_Ana_Helbl_1.jpg

EU_Slam_2021_foto_Ana_Helbl_5.jpg

EU_Slam_2021_foto_Ana_Helbl_6.jpg
Povezava do originalnega članka