Jazz ‘ma mlade napolnil Bogenšperk z umetnostjo, glasbo in kulinariko
10. avgusta, 2021

Mariborski festival Jazz ‘ma mlade je uspešno opravil svoje prvo gostovanje ter navdušenemu občinstvu na gradu Bogenšperk predstavil nekaj izbranih vrhuncev mariborske mlade ustvarjalnosti.

Festival Jazz ‘ma mlade je festival, na katerem se srečujejo ljubitelji jazz glasbe, različnih zvrsti umetnosti, vina in kulinarike. Ekipa mladih ustvarjalk in ustvarjalcev iz Maribora ga pod okriljem MKC Maribor organizira od leta 2016, sicer pa festival domuje na Židovskem trgu, pomembni kulturni dediščini mesta Maribor, ki z močjo mladinske ustvarjalnosti zasije v popolnoma drugačni, čarobni podobi.

V petek, 6. avgusta, se je ekipa v spremstvu lokalnih ljubiteljev in ljubiteljic glasbe, umetnosti in dobre kulinarike odpravila na svoje prvo poletno gostovanje na biser slovenske kulturne dediščine – grad Bogenšperk. V izjemnem graščanskem ambientu sta se pod okriljem Festivala Bogenšperk s svojo glasbo predstavili zasedbi birds of unknown in Hauptman, svoja umetniška dela so na ogled postavili Jernej Žumer, Maj Meden in Vita Kolar, za dobro počutje so poskrbela izbrana vina štajerskih vinarjev ter lokalni street food, dogajanje pa je zaokrožila ekipa dogodkov Lacha – posrkaj kulturo! z izjemnim jam sessionom.

Maja Istenič, programska vodja javnega zavoda Bogenšperk:

“Že naše prvo sodelovanje se je razvilo v izjemno pozitivno izkušnjo. Poleg izmenjave praks organizacije dogodkov, učenja novih pristopov smo na grad Bogenšperk, prvič v njegovi zgodovini dobili dogodek s povsem novo vsebino. Z gotovostjo lahko trdim, da je bila to prva izvedba jazza na gradu Bogenšperk. Vsekakor nas je navdušilo tudi dejstvo, da smo na grad privabili publiko, ki jo do tega trenutka, s svojimo dogodki, nismo naslavljali. Nekaj povsem novega pa je bila tudi izjemna video projekcija, ki je skozi celoten večer krasila severozahodno steno gradu. Hvaležni smo, da smo na gradu gostili uspešne mlade umetnike, tako glasbene kot vizualne, pravi presežek pa je seveda vrhunski Žan Hauptman.”

Željko Milovanovič, vodja mladinskih programov in koordinator festivala:

“Hvaležni smo, da smo dobili priložnost za prvo gostovanje festivala Jazz ‘ma mlade in da smo lahko skupaj z vsemi mladimi ustvarjalkami in ustvarjalci pričarali čaroben večer na za nas popolnoma novi lokaciji, na drugem koncu naše države. Novi publiki smo lahko pokazali košček bogate mariborske kulturno-umetniške ponudbe. Tokratna uspešna izvedba nam daje spodbudo za ponovna gostovanja. Kulturna povezovanja, tako v lokalnih okoljih kot med različnimi regijami v državi, imajo smisel v mnogih pogledih.”

Lana Bauman, organizatorka dogodkov Lacha – posrkaj kulturo!:

“Povabilo ekipe Jazz ’ma mlade k sodelovanju sem brez večjega pomisleka sprejela. Sem redni obiskovalec festivala, Jazz ‘ma mlade mi je med ljubšimi dogajanji v Mariboru. Je intimen, kvaliteten in iskren. Zelo mi je všeč, da se organizatorji med seboj podpiramo in povezujemo, ne pa tekmujemo. Da skupaj ustvarjamo večje, boljše dogodke. Sodelovanje z njimi je bilo zelo korektno in predvsem enostavno – brez “kompliciranja”, o vsem smo se soglasno dogovorili. Vesela sem, da je Lacha lahko bila del tega čudovitega festivala in prepričana sem, da to ni bilo naše zadnje sodelovanje.”

Žan Hauptman, vokalist, klaviaturist in vodja zasedbe Hauptman:

“Prelep ambient gradu Bogenšperk, super ekipa Jazz ‘ma mlade in kvaliteten sound – to je recept za nepozaben glasbeni večer. Želim si še več takih večerov, četudi samo kot poslušalec.”

Patricija Škof, vokalistka zasedbe birds of unknown:

“birds of unknown smo se z najvecjim veseljem odzvali ponovnemu povabilu na festival Jazz ‘ma mlade, tokrat na gradu Bogenšperk. Ob taksnem ambientu in publiki smo brez težav poleteli v svet kreative in tako glasbeno obarvali ta nepozaben večer.”

ORGANIZACIJA

Produkcija: Javni zavod Bogenšperk

Koprodukcija: MKC Maribor

Partnerji:  Občina Šmartno pri Litiji, Zavod za turizem Maribor, MID Glas podzemlja, LACHA – Posrkaj kulturo!, Hiša Stare trte, Galerija Media Nox, Lutkovno gledališče Maribor, Steklarna Rogaška d.o.o., MFRU, konS – platforma za sodobno raziskovalno umetnost, Soundbiro, GB events, Kuhla – krčma na gradu, Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino

UTRINKI

JMM_Bogenšperk_foto_Janez_Klenovšek_1.jpg

JMM_Bogenšperk_foto_Janez_Klenovšek_2.jpg

JMM_Bogenšperk_foto_Janez_Klenovšek_3.jpg

JMM_Bogenšperk_foto_Janez_Klenovšek_5.jpg

JMM_Bogenšperk_foto_Janez_Klenovšek_6.jpg

JMM_Bogenšperk_foto_Janez_Klenovšek_7.jpg

foto: Janez Klenovšek

Povezava do originalnega članka