Erasmus: Zakaj po izkušnje v tujino?
2. decembra, 2021

“Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?” To vprašanje mnoge mlade spravlja v zadrego.

Si se kdaj vprašal_a, kako je biti študent Erasmus+ na Danskem, Finskem, v Grčiji, na Portugalskem, v Španiji, Franciji ali na Češkem?

Erasmus+ izmenjave so za študente odlična priložnost, da se preizkusijo v mednarodnem okolju, pridobijo dragocene izkušnje, se naučijo tujega jezika in širijo svojo mrežo poznanstev.

Zia Perko Rogelj, sodelavka z Mreže MaMa, si zadnje mesece izkušnje v okviru Erasmus+ izmenjave nabira v Pragi, kjer na Charles univerzi obiskuje študij komunikologije. Zia poleg študija že več kot leto dni ureja Instagram profil portala mlad.si, zadnje mesece pa tudi na daljavo. Del uredniške ekipe mlad.si je preveril, kako deluje uredništvo na daljavo in kako živijo mladi študentje Erasmus+ v drugih državah.

Kaj študentje tam sploh počnejo?

Erasmus študentom omogoča, da izkusijo življenje izven svoje cone udobja.  Na izmenjavah obiskujejo muzeje, nakupovalna središča, izkušajo nočno življenje, parke, tržnice, koncerte, razgledne točke in se poleg študija predvsem neformalno izobražujejo.

Od programa Erasmus se je vedno pričakovalo, da bo služil ambicioznim ciljem: pomagati študentom, da postanejo mednarodno kompetentni in dobro pripravljeni na delovna mesta v tesno medsebojno povezanem evropskem gospodarstvu.

Mednarodna izkušnja pozitivno vpliva na osebni razvoj študentov, zlasti na medkulturno razumevanje in znanje tujih jezikov, pa tudi na njihov akademski razvoj.“Erasmus izmenjave so koristne za nas študente, ki iščemo svojo prvo zaposlitev po diplomi in za našo zgodnjo kariero,” so delu ekipe mlad.si hiteli pripovedovati Zia in njeni sostanovalci iz Italije in Francije.

Tudi ostali Erasmus+ študenti v Pragi so pripovedovali o izjemni izkušnji, ki je dolgotrajno vplivala na njihovo življenje in jim omogočila, da odkrijejo novo evropsko identiteto.

Poleg študnetskih izmenjav Erasmus + imate mladi tudi možnost sodelovanja v sklopu programa Erasmus+ Mladi in Evropska solidarnostna enota, ki ga v Slovenji upravlja NA MOVIT. Mladi se lahko vključite preko različnih organizacij in mladinskih centrov ter tako tudi greste po dolgoročne ali kratkoročne izkušnje v tujino ter širite svoja obzorja.

Vir: uredništvo mlad.si

Povezava do originalnega članka