Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Šola gledališča zatiranih 2021

6. decembra 2021,00:00 - 12. decembra 2021,00:00

6. 12. – 12. 12. 2021, Veliki atelje v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30)

Gledališče za družbene spremembe, improvizacija, artivizem, kolektivno ustvarjanje

Šola gledališča zatiranih je intenzivno 7-dnevno izobraževanje o uporabi gledališča kot orodja za doseganje družbenih sprememb z uporabo metodologije in gledaliških tehnik gledališča zatiranih v teoriji in praksi. Tehnike gledališča zatiranih so prijazne do ne-igralk_cev, zato predhodne gledališke izkušnje niso pogoj za udeležbo. Izobraževanje je namenjeno vsem, ki se želite spoznati z metodo gledališča zatiranih in izpopolniti svoje gledališko ali aktivistično delovanje.

V letošnjem letu bo Šola gledališča zatiranih zajemala dva sklopa:

6. – 10- 2021, od 17.00 do 21.00

Gledališče zatiranih, slikovno gledališče, mavrica želja

11. – 12. 12. 2021, od 11.00 do 17.00

Improvizacijsko in forumsko gledališče

Preko teorije in prakse se bomo spoznavali z metodo gledališča zatiranih, pedagogiko zatiranih pa bomo spoznavali preko slikovnega in forumskega gledališča, mavrice želja in improvizacijskega gledališča. Poleg tega se bomo spoznali z vajami in pristopi za gradnjo skupnosti, za desenzitivizacijo telesa kot igralčevega orodja in za razvijanje lastnega glasu v skupini in kot posamezniki_ce. Poudarek bo na uporabi telesa kot orodju za izražanje na odru in v vsakdanjem življenju.

Mentorja:

Barbara Polajnar – performerka in pedagoginja in Jaka Andrej Vojevec – gledališki režiser in performer

Šola gledališča zatiranih je brezplačna. Do 3. 12. 2021 je potrebna prijava preko obrazca:

 

Gledališče zatiranih je metoda ustvarjanja družbeno angažiranega gledališča. Zaradi njene aplikabilnosti je pogosto uporabljena za izobraževalne namene ali kot orodje za doseganje socialne pravičnosti. Režiser, politik in pisec Augusto Boal je metodo začel razvijati v 60. letih 20. stoletja v rodni Braziliji, različne tehnike te metode pa so se kasneje razširile v skoraj sto različnih držav po vsem svetu. Z uporabo gledališča zatiranih vzpostavljamo prostor, v katerem govorimo o temah, ki sicer niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako omogočamo vzpostavljanje dialoga in interaktivnost, razjasnjujemo vprašanja in raziskujemo poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, krivicam in drugim problemom zatiranosti, ki morda na prvi pogled niso povsem vidni ali očitni.

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Izobraževanje bo potekalo v skladu z NIJZ priporočili, udeleženi morajo zagotoviti PCT pogoje.

** V primeru spremembe ukrepov in omejitve izvajanja izobraževanja v živo, bo le ta potekal preko spleta.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
6. decembra 2021,00:00
Konec:
12. decembra 2021,00:00
Kategorije:
, , , ,

Organizator

Pekarna Magdalenske mreže
Telefon:
02 300 78 70
Email:
info@pekarnamm.org
View Organizator Website

Prizorišče

Vetrinjski dvor
Vetrinjska ulica 30
Maribor, 2000 Slovenija
Telefon:
02 228 12 50
View Prizorišče Website