Loading Dogodki

« Vsi dogodki

[#maribor_pride] Projekcija filma Punčka (Petite fille)

16. junij 2021,19:30 - 21:00

MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC v sklopu Mavričnega junija v Mariboru v sredo, 16. junija, ob 19.30 vabijo na pogovor o in ogled filma Punčke (Petite fille) režiserja Sébastiena Lifshitza, ki se bosta odvila v Hladilnici v Kulturnem centru Pekarna.

O FILMU

Originalni naslov: Petite fille
Angleški naslov: Little Girl
Država, letnica:
Francija, Danska, 2020
Trajanje filma: 88 min
Režija: Sébastien Lifshitz
Podnapisi: Slovenščina
Jezik: francoščina

Osemletna Sasha je deklica, rojena v fantovskem telesu. Tako meni sama in takšnega mnenja so njeni starši, ki Sasho razumejo in brezpogojno podpirajo. Stvari v sodobni družbi seveda niso preproste: Sasha se druži z vrstniki, obiskuje šolo in plesne vaje, njen dekliški videz in način oblačenja pa sprožata burne odzive in deklica je nemalokrat predmet izživljanja in nasilnega vedenja. Družba vprašanje spola namreč še vedno dojema črno-belo.

Film je na Festivalu dokumentarnega filma 2021 prejel nagrado za najboljši dokumentarni film na temo človekovih pravic. Nagrado podeljuje Amnesty International Slovenija, tričlanska žirija pa je ob svoji odločitvi zapisala, da je Punčka “tenkočutna in poglobljena študija stiske transspolne osebe, ki se sooča z občutenjem razkola […]. Stiska je še posebej grozljiva zaradi dejstva, da gre za osemletnega otroka, majhno deklico, ki se sooča z nasilnim zavračanjem okolice, da bi sprejela njeno drugačnost.”

Režiser Sébastien Lifshitz pravi: “Pred nekaj leti sem posnel film o Bambi, eni prvih francoskih odprto transspolnih oseb, rojeni leta 1935. Že pri treh ali štirih letih je globoko v sebi začutila, da je deklica. Ob tem sem se zamislil, saj se vprašanje transspolne identitete običajno pojavi v adolescenci, puberteti, v dobi, ko se telo spreminja. Ob Bambijini izpovedi sem se zavedel možnosti veliko zgodnejšega pojava. Ugotovil sem tudi, da je vprašanje identitete popolnoma ločeno od vprašanj spolnosti, ki se pojavijo v odraščanju. Za boljši vpogled vanje se mi je zdelo bistveno povedati zgodbo o sodobnem otroku, ki se spoprijema z vprašanji identitete.”

Film Sasho spremlja med igro in plesnimi tečaji, posveti pa se tudi njeni mami Karine, ki se bori za hčerino dobrobit in srečo. Družina živi v majhni skupnosti, ki jim ni naklonjena: Sasha, ki se je v javnosti dolgo morala predstavljati kot fantek, se je fantom zdela preveč dekliška, deklicam pa preveč fantovska. Sprva je imela dvome tudi njena družina, a je Sashina bolečina sčasoma postala prevelika in ob pomoči strokovnjakov se je začel grenak boj za pravico do zdravega in avtentičnega obstoja. Grozilo ji je celo, da bo morala zapustiti svojo šolo, kjer so si naposled premislili zgolj zaradi zdravniškega potrdila in potencialne tožbe.

Pretresljive izpovedi Sashe in Karine, ki ju režiser označuje kot “junakinji”, pišejo zgodbo o zavrnitvi in brezpogojni ljubezni – prvi s strani družbe in drugi s strani predane matere, ki je premagala svoje nerazumevanje in pomisleke, da bi hčerki lahko omogočila normalno življenje. Prikaz krutosti družbe do transspolnosti izpostavlja problem, ki je tudi v Sloveniji za mnoge še zmeraj nejasen. Kot pojasnjuje Lifshitz, je kljub večjemu številu kvirovskih filmov malo takšnih, ki v ospredje postavljajo transspolnega otroka. Film Punčka zato predstavlja redko priložnost, ki občinstva tudi v najslabšem primeru ne bo pustila ravnodušnega.

“Ko bom velika, bom punčka,” je pri treh letih staršem rekla Sasha. Danes je bolj svobodna, ima prijatelje, ki jo brez težav sprejmejo. Njena mati se ob tem sprašuje, zakaj tega niso sposobni tudi odrasli (povzeto po https://www.fdf.si/index.php/sl/)

Število mest je omejeno, zato te prosimo, da se na dogodek prijaviš preko spletnega obrazca: https://forms.gle/bPhXCxBW5Lg7MdCH9

Udeležba je mogoča ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

Mavrični junij v Mariboru

Mesec ponosa bomo v letu 2021 že drugič obeležile_i z Mavričnim junijem v Mariboru, celomesečnim programom, ki obsega kulturno-umetniške dogodke, informativne in izobraževalne aktivnosti, spletne vsebine in druge dejavnosti. Letošnji program organiziramo pod sloganom “Zate. Zame. Za nas.” Z njim poudarjamo pomen povezovanja in solidarnosti ne le znotraj skupnosti LGBTQIA+, temveč v družbi nasploh – še posebej v času med in po pandemiji.

O festivalu Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc

Ob 10. obletnici Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc smo poleg septembrskega festivalskega dogajanja zastavili še program v času festivala Lent meseca junija (Dokudoc Lent) ter vsak ponedeljek julija in avgusta v KC Pekarna (poletni ciklus Dokudoc dokumentarna obzorja). Dokumentarni Maribor bomo tako imeli kar 4 mesece, od junija do septembra 2021. V program smo vključili projekcije dokumentarnih vizij in refleksij resničnosti, ki ponujajo razmislek o raznovrstnih aktualnih temah, kot so skupnost, anarhizem, rasizem, korupcija, lgbt+, stanovanjska problematika, žvižgaštvo in mediji, potrošništvo, empatija do živali, šolstvo, zdravstvo, podnebne spremembe… Festival Dokudoc bo v Lutkovnem gledališču Mariboru od 13. In 19. 9. 2021.

Več informacij na www.dokudoc.si.

 

Partnerji: Mitra – društvo za razvoj avdiovizualno kulturo in medkulturnega dialoga (Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc), MKC Maribor (Maribor skozi rožnata očala), Transakcija, AGD Gustaf, Zofijini ljubimci.

Mavricni junij v MB - FB.jpg

 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
16. junij 2021
Čas:
19:30 - 21:00
Kategorije:
, , ,

Organizator

MKC Maribor
Telefon:
+386 2 300 2 993
View Organizer Website