Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Kaj počnejo volk, ris in medved, ko mislijo, da jih nihče ne gleda?

16. april 2021,00:00 - 14. maj 2021,00:00

Izobraževanje in spodbujanje mladih ustvarjalcev v okviru programa Galerije K18 ni nič manj pomembno kot predstavljanje umetniških projektov uveljavljenih avtorjev. Tokrat v sodelovanju s produkcijsko hišo FilmFactory in animatorjem Timonom Ledrom skozi pričujočo instalacijo izpostavljamo pomembnost ohranjanja velikih zveri za vzdrževanje ravnovesja v gozdnem ekosistemu.

Projekt temelji na tematsko zastavljeni delavnici risane animacije, podkrepljen in razširjen pa je z video materiali iz prave foto-pasti, postavljene v sklopu projektov Carnivora Dinarica in LIFE Lynx. Foto-pasti so neinvazivno znanstveno orodje, ki se uporablja za pridobivanje objektivnih podatkov o prostoživečih vrstah. Če imajo osebki preučevane vrste enkraten vzorec na kožuhu, kot je to na primer pri risu, lahko posnetki iz foto-pasti služijo tudi za individualno prepoznavo osebkov in preko njih lahko pridobimo dragocene podatke o tem kje so teritoriji posameznih živali in koliko živali se na določenem območju nahaja.

Ker že samo vsebinsko izhodišče in naslov razstave »Kaj počnejo volk, ris in medved, ko mislijo, da jih nihče ne gleda« sugerirata nekakšen voajerizem, pa tudi zaradi proti koronskih omejitev, smo se odločili, da animacije prikažemo v »peep show« obliki. Sličica iz animacije na pročelju galerije, delo dijakinje Zigi Omerzel, mimoidoče vodi do treh markacij, ki označujejo odprtine, skozi katere si lahko ogledajo animacije iz delavnic, profesionalno animacijo Timona Ledra Podlasica, skozi tretjo odprtino pa posnetke iz prave fotografske pasti, ki jih je v severnih Dinaridih posnel Gregor Šubic.

V okviru spremljevalnega programa razstave bomo objavili tudi predavanje na terenu o spremljanju velikih zveri, ki ga je prav za to priložnost pripravila Urša Fležar, raziskovalka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Mentor: Timon Leder

Sodelujoči dijaki: Maja Bečič, Dina Đonlagić, Manca Matelič, Nika Mulc Bukovac, Zigi Omerzel, Tiana Rep, Eva Reponj, Nik Škorjanc, Ajda Varl

Koprodukcija: Film Factory in Pekarna Magdalenske mreže

Posnetek s fotopasti – avtor: Gregor Šubic, posneto na ‘luži’ v severnih Dinaridih.
Za svetovanje pri izbiri lokacije in postavitev fotopasti na terenu se zahvaljujemo Jaki Črtaliču in Francu Kljunu, projektoma Carnivora Dinarica in LIFE Lynx pa za posredovanje posnetkov in dovoljenje za predvajanje.

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
16. april 2021,00:00
Konec:
14. maj 2021,00:00
Kategorije:
, , ,

Organizator

Pekarna Magdalenske mreže
Telefon:
02 300 78 70
Email:
info@pekarnamm.org
View Organizer Website

Prizorišče

Galerija K18
Koroška cesta 18
Maribor, 2000 Slovenija
Telefon:
02 300 68 50
View Venue Website