Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Letni kino Minoriti: Inventura + pogovor z režiserjem in scenaristom Darkom Sinkom > Večer DSR

9. julija 2022,21:00

6EUR

💥 💭 Film se začne v idiličnem predmestju, kjer živi navidez idilična slovenska družina srednjega razreda Robič. Ko v to idilo vdre naključno nasilno dejanje, zamaje vse predstave o mirnem in brezskrbnem življenju ter prikliče potrebo po inventuri odnosov, razmerij in zaupanja, na katerem temeljijo. Režiser in scenarist Darko Sinko je v svojem celovečernem prvencu s premišljeno in prepričljivo mešanico satire, ironije, srhljivke in drame narisal portret nacionalnega značaja, ki ga v slovenskem filmu doslej še nismo imeli.

Po projekciji se bo z Darkom Sinkom pogovarjal Matic Majcen, novinar in filmski kritik časopisa Večer.

📽️ Podatki o filmu:
igrani / Darko Sinko / Slovenija / 2021 / 106 min / slovenščina

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=fs98qz-nyng

Režija in scenarij: Darko Sinko; fotografija: Marko Brdar; montaža: Matic Drakulić; glasba: Matija Krečič; zvok: Julij Zornik; producenta: Vlado Bulajić, Lija Pogačnik; produkcija: December; koprodukcija: RTV Slovenija; finančna podpora: Slovenski filmski center, Viba film, Creative Europe MEDIA, RE-ACT

Igrajo: Radoš Bolčina, Mirel Knez, Dejan Spasić, Renato Jenček, Mojca Partljič, Saša Tabaković, Janez Škof, Davor Janjić, Barbara Vidovič, Nebojša Pop Tasić, Veronika Drolc, Tina Potočnik Vrhovnik, Luka Martin Škof, Kristijan Guček

Distribucija: FIVIA – Vojnik

Nagrade: mednarodne premiera na enem najodmevnejših evropskih festivalov v San Sebastianu, štiri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu (za režijo, glavno in stransko moško vlogo Radoša Bolčine in Dejana Spasića ter izvirno glasbo Matije Krečiča), najboljši prvenece leta, Štigličev pogled za izjemno režijo: Darko Sinko.

🎤 Darko Sinko, rojen leta 1979 v Slovenj Gradcu, je diplomiral na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in na AGRFT, smer filmska režija. Zrežiral je več kratkih in dokumentarnih filmov, med njimi Hiške (2014, v sorežiji z Matjažem Ivanišinom) in Sošolki (2014), nagrajeni z vesno za najboljši scenarij na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Ob tem poučuje film na umetniški gimnaziji v Ljubljani.

“Film je na nek način triler, ki subverzivno preigrava eksistencialne teme. Trilerji so zelo pogosto temačni, deževni, posneti s kontrastnimi lučmi in suspenzom, meni pa se je zdelo bolje kot kontrast uporabiti malomeščansko idilo; tudi v navezavi na glavnega junaka, naivno dobričino, ki nikomur ne bi nikoli ničesar storil. Tak kontrast se mi je zdel bolj učinkovit, hkrati pa film dela ironičen, absurden: kot je človek, ki se vse življenje trudi delati dobro in ima naenkrat cel kup neznanih sovražnikov.”
– Darko Sinko v intervjuju za revijo Ekran

ℹ️ Spletna prodaja vstopnic na:
https://lg-mb.mojekarte.si/si/inventura/vstopnice-1154088.html

Vstopnina: 6 evrov // brezplačno za brezposelne, ob predložitvi dokazila o brezposelnosti.

Blagajna na Minoritih se odpre 1 uro pred vsako projekcijo.

Več informacij o programu: https://letnikinominoriti.lg-mb.si/program/

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi se projekcija lahko prestavi na nadomestni termin v nedeljo ob 21. uri. O morebitnih spremembah vas bomo sproti obveščali na naši spletni in facebook strani, najkasneje 4 ure pred pričetkom projekcije. Vstopnice, kupljene v predprodaji, vam v primeru spremembe veljajo tudi za nov termin.

 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
9. julija 2022
Čas:
21:00
Cena:
6EUR
Kategorije:
, , ,

Prizorišče

Lutkovno gledališče Maribor
Vojašniški trg 2a
Maribor, 2000 Slovenija