Loading Dogodki

« Vsi dogodki

 • Ta dogodek je minil.

Intenzivna LGBTQ+ pesniška delavnica s Tomom Vebrom

16. avgust 2021,17:00 - 19:30

V sklopu projekta »SKUPAJ SVOBODNE_I« in programa Maribor skozi rožnata očala organiziramo intenzivno LGBTQ+ pesniško delavnico s pesnikom in vsestranskim umetnikom Tomom Vebrom.

Pesniška delavnica je namenjena predvsem mladim, starim med 15. in 29. letom, ki se identificirajo znotraj LGBTQ+ skupnosti in so šele na začetku svoje pesniške poti. Glavni fokus delavnice bo na iskanju lastnega pesniškega izraza, prepoznavanju in reševanju blokad pri pisanju in integraciji pisanja, kot pomagalo pri premagovanju stresnih situacij v vsakdanjem življenju.

Delavnica bo razdeljena na osem posameznih sklopov (srečanj) v naslednjih terminih:

1. Sklop – 16. 8. (17.00 – 19.30)

2. Sklop – 17. 8. (17.00 – 19.30)

3. Sklop – 18. 8. (17.00 – 19.30)

4. Sklop – 19. 8. (17.00 – 19.30)

5. Sklop – 20. 8. (17.00 – 19.30)

6. Sklop – 21. 8. (9.00 – 12.00 (odmor za kosilo) 14.00 – 16.00)

7. Sklop – 22. 8. (9.00 – 12.00 (odmor za kosilo) 14.00 – 16.00)

8. Sklop – Termin za predstavitev del nastalih na delavnicah (po dogovoru z udeleženkami_ci)

Podrobnejši opis delavnic:

 • Na 1. srečanju bomo ustvarile_i varen prostor, se povezale_i kot skupina in se drug drugemu predstavile_i ( kakšni so naši razlogi za pisanje, kaj so naše potrebe in kaj si želimo in pričakujemo od udeležbe na delavnici). V nadaljevanju delavnice se bomo spoznali s tehniko found poetry – iz časopisov in revij bomo izrezovali črke in besede in jih zlepili v pesmi.
 • Na 2. srečanju bomo nadaljevale_i s pesniško tehniko found poetry. Tokrat bomo iz že obstoječih pesmi drugih pesnic_kov izpisovali posamezne verze in iz njih tvorili nove pesmi.
 • Na 3. srečanju bomo raziskovale_i, kakšen je pomen branja na proces pisanja. Preko različnih primerov pesmi bomo poskušale_i najti skupni imenovalec za kvalitetno in nekvalitetno pesem, tako bomo poskušale_i tudi razčleniti, kaj so osnovne smernice kvalitetnega pisanja in čemu se je bolje v poeziji izogibati.
 • Na 4. srečanju se bomo spoznale_i z lastnimi notranjimi kritiki in drugimi dejavniki, ki zavirajo kreativni proces. Skozi to poglobitev in razčlenitev bomo poskušale_i najti načine, kako premagati lastne dvome in zadržke glede pisanja in drugih stvari v našem vsakdanjem življenju.
 • Na 5. srečanju bomo pod drobnogled vzele_i lasten kreativni proces in dejavnike, ki pozitivno vplivajo na pisanje. Skozi vodeno vizualizacijo, se bomo preizkusile_i v intuitivnem pisanju.
 • Na 6. srečanju se bomo dotaknile_i javnega predstavljanja lastne poezije, spoznale_i se z osnovami javnega nastopanja in s slam poezijo.
 • Na 7. srečanju bomo nadaljevale_i z nadgrajevanja znanja iz področja javnega nastopa. Seznanile_i se bomo s priporočili za vstop na literarno področje, glede različnih revij, natečajev in knjižnih izdaj. Ob koncu delavnice bomo izkoristile_i čas za pripravo skupne razstave pesmi, ki smo jih naredile_i na 1. srečanju.
 • Kot 8. srečanje je mišljena javna prezentacija del, v obliki literarnega večera, na katerem bodo udeleženke_i delavnice prebrale_i nekaj svojih pesmi. Na ogled bo tudi skupna razstava iz pesmi izdelanih na 1. srečanju.

Udeleženke_ci se lahko udeležijo celotne delavnice ali zgolj posameznega sklopa. Priporočamo pa, da se poskušajo udeležiti večine sklopov, saj se posamezni sklopi med sabo povezujejo in nadgrajujejo.

Udeleženke_ci bodo na delavnici prejeli naslednja znanja, veščine in kompetence:

 • vpogled v lasten kreativni proces,
 • ostrenje lastnega pesniškega izraza,
 • osnovne veščine in načine za prepoznavanje in reševanje stresnih situacij v vsakdanjem življenju,
 • krepitev samozavesti,
 • znanja iz različnih pesniških tehnik in pristopov,
 • varen in vključujoč prostor, nova poznanstva z osebami iz LGBTQ+ skupnosti,
 • možnost javne predstavitve lastnega dela.

Prijave zbiramo na: https://forms.gle/7MBn1sgS8Bxrf5dt7

Za več informacij glede same delavnice, se lahko obrneš na ekipi Maribor skozi rožnata očala: maribor-pride@mkc.si

Veselimo se tvoje prijave!

_____

O izvajalcu:

Tom Veber (Maribor, 1995), pesnik, performer, vizualni umetnik, urednik in kulturni producent. Kot igralec/plesalec je nastopal v gledališču Glej, PTLju, Kino Šiška, Klubu Tiffany in v English student theatre. Kot pevec je sodeloval s pevskimi zbori Sankofa, Beegesus, APZ Maribor, APZ Tone Tomšič. Poezijo objavlja v Poetikonu, Dialogih, Mentorju, Literaturi, Apokalipsi in Rasti. Sodeluje na pesniških slamih in gostuje po Sloveniji s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019 in zmagal na MKC-jevem natečaju »Ali govoriš emojščino« in na natečaju za Najboljšo pesem v sklopu festivala Dnevi poezije in vina v letu 2020. Je prejemnik štipendije za perspektivnega ustvarjalca na področju leposlovja pri Javni agenciji za knjigo 2019, 2020. Njegove pesmi so bile objavljene na Hrvaškem, Madžarskem, v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Grčiji, Rusiji in na Kitajskem. V sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je v letih 2018, 2020 organiziral literarna večera z naslovom Mlada slovenska lezbična in gejevska literatura z gostjo Suzano Tratnik. Izdal pesniško zbirko Točka preloma (2019). V letu 2019 je postavil pet razstav kjer se je ukvarjal s prostorsko postavitvijo poezije. Je glavni urednik spletne platfome Stigma, uredil pa je tudi antologijo pesniške skupine Psevdopoeti, Milimeter in pol in izbor del mladih slovenskih LGBTQ+ ustvarjalk_cev Srca v igri. Svoje znanje s področja literarne umetnosti je izpopolnjeval na delavnicah Braneta Mozetiča, Petra Semoliča, Davida Bedrača, Kaje Teržan, Leonore Flis, Alje Adam in Maje Vidmar. Kot prostovoljec je sodeloval z organizacijami MKC Maribor, CPM, ZPM, Art Kamp in Ziferblat. Udeležil se je številnih treningov s področji asertivnosti in socialnih veščin. Udeležil se je mladinskih izmenjav na Finskem, Rusiji, Irskem, Nemčiji in Angliji kjer je izpopolnjeval svoje znanje s področij opolnomočenja LGBTQ+ oseb, osebne rasti in aktivne politične participacije. V sklopu organizacije MKC Maribor je vodil podporno – pogovorno skupino za LGBTQ+ osebe in literarno delavnico.

SDKvMB_2021_knjizni_sejem_foto_Janez_Klenovsek74 - resized.jpg

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
16. avgust 2021
Čas:
17:00 - 19:30
Kategorije:
, ,

Organizator

MKC Maribor
Telefon:
+386 2 300 2 993
View Organizator Website

Prizorišče

Kulturni inkubator
Koroška cesta 18
Maribor, 2000 Slovenija
Telefon:
02 250 03 22
View Prizorišče Website