Loading Dogodki

« Vsi dogodki

brezOdra / drugi del

1. julija 2022,18:00 - 2. avgusta 2022,19:00

Društvo Nagib med 2. julijem in 2. avgustom pod okriljem dogajanja brezOdra vabi v Kulturni inkubator na razstavno prostorsko umestitev del, ki so oz. bodo nastala v sklopu projekta – med drugim skupinske instalacije in prikaz (med)mrežnega centra.

V drugem delu dogajanja pripravljajo enomesečno prostorsko umestitev in postavitev nastalih ustvarjalnih del brezOdra, ki so vzniknili skozi prvo fazo ustvarjalnih procesov vseh povabljenih ustvarjalcev. Umeščena bo v razstavišče Kulturnega inkubatora (Koroška cesta 18, Maribor) kot eno izmed potencialnih uprizoritvenih prizorišč zamišljenega (med)mrežnega centra, ki ga bodo med drugim skušali artikulirali in izrisati tudi skozi proces Slovarja v nastajanju.

Vsi sodelujoči ustvarjalci: Ivan Mijačević / Snježana Premuš in Anja Bornšek / Barbara Kukovec in Katja Kosi / Ekipa CK Coven / Toni Soprano Meneglejte / Tomaž Tomljanović – Dualik in še kdo…

Zaključni (uprizoritveni) dogodek brezOdra

Petek, 1.7.2022, ob 18:00 @ GT22, različna prizorišča, Kulturni inkubator in splet

Vsi sodelujoči ustvarjalci: Ivan Mijačević / Snježana Premuš in Anja Bornšek / Barbara Kukovec in Katja Kosi / Ekipa CK Coven / Toni Soprano Meneglejte / Tomaž Tomljanović – Dualik in še kdo…

Petkovo zaključno dogajanje brezOdra se bo začelo za mizo v eksperimentalnem bistroju GT22 – MIZA ob 18.00 uri. Skozi mrežo dotikov, misij, ritmov in virtualnih intervencij se bo nadaljevalo na različnih zunanjih lokacijah in prizoriščih po Mariboru. Za MIZO v GT22 vam bomo ob 18:00 razkrili celotno dogajanje in vas popeljali na izkustveno popotovanje skozi različne (med)prostore in ustvarjalne svetove.

O projektu BrezOdra

BrezOdra je zasnovan kot raziskovalno-eksperimentalno dogajanje, ki poskuša prehajati meje in okvire (ustaljenih) ustvarjalnih praks, načinov in formatov uprizarjanja, kot tudi (klasičnih) uprizoritvenih prostorov. S kuratorsko zasnovo odpira prostor in čas za poglobljeno delo, razpiranje različnih tem, preizkušanje idej, vpoglede v različne ustvarjalne procese, (med)mrežne prostore ter načine uprizarjanja, gledanja in participacije.

Dogajanja bodo potekala v dveh delih:

med 20. junijem in 1. julijem bo potekala prva faza brezOdra na več zunanjih lokacijah in notranjih prizoriščih (MKC – Kulturni inkubator, Studio Lutkovnega gledališča, GT22) in v virtualnem (med)prostoru, s katero želimo odpreti prostor in čas za poglobljeno delo in razpiranje različnih tem ter zamisli skozi procese povabljenih ustvarjalcev. To fazo bo spremljalo tudi zapisovanje / beleženje (novega) besedišča Slovarja v nastajanju ter razmislek o (med)mrežnih strukturah onkraj enega odra / prostora / prizorišča / centra ali (enega) žanra. Prvi del raziskave brezOdra postavlja v fokus potenciale ustvarjalnih procesov, ki jih bodo v različnih formatih in prostorih sodelujoči ustvarjalci odpirali tudi za občinstvo. V tokratni ediciji bo Nagib podprl lokalne ustvarjalce in ustvarjalke, ki s svojo prakso presegajo konkretni odrski žanr in klasične odrske uprizoritve.

Kolekcija prostorskih in (med)mrežnih ustvarjalnih intervencij, srečevanj in dokumentarnega gradiva, ki bo nastala v dvanajstih dneh ustvarjalnega procesa, bo v petek 1. julija javno predstavljena v zaključnem izkustvenem dogodku na različnih mariborskih prizoriščih. Sklepno dejanje ustvarjalnih procesov je zamišljeno kot praktični preizkus uprizoritvenega formata / zgodbe, ki presega klasično odrsko udejstvovanje.

Med 2. julijem in 2. avgustom 2022 bo potekal drugi del brezOdra z enomesečno prostorsko umestitvijo nastalih del v razstavišče Kulturni inkubator, kot eno izmed potencialnih uprizoritvenih (med)mrežnih prizorišč. BrezOdra razpira potrebo po novih oblikah delovanja, ustvarjanja in povezovanja, potrebo po novih komunikacijskih geslih, besedišču, kuratorsko-produkcijskih procesih ter mrežnih strukturah / centrih kot modelih interdisciplinarnega sodelovanja (mestnih) institucij in akterjev. Vse našteto želi razpirati, razkrivati, beležiti, modulirati in ustvarjati.

Kolofon:

Produkcija: Društvo Nagib
Kuratorski proces: Petra Hazabent
Vizualna podoba in naziv brezOdra: Toni Soprano Meneglejte
Zasnova in izvedba Slovarja v nastajanjuPetra Hazabent in Miha Horvat
Svetovanje in teksti: Andreja Kopač
Odnosi z javnostmi in teksti: Sabina Potočki
Pomoč pri promociji in organizaciji: Eneja Urnaut
Fotografije in video dokumentacija: Ramaida Osim
Tehnična pomoč: Rob Canning in Marko Lük
Koprodukcijsko sodelovanje: MKC – Kulturni inkubator + konS, Fundacija Sonda
Partnerji: Lutkovno gledališče MariborGT22Narodni dom Maribor
Finančna podpora: Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo RS
Posebna zahvala Jerneju Osimu in Centru plesa Maribor

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
1. julija 2022,18:00
Konec:
2. avgusta 2022,19:00
Kategorije:
, , ,

Prizorišče

Kulturni inkubator
Koroška cesta 18
Maribor, 2000 Slovenija
Telefon:
02 250 03 22
View Prizorišče Website