BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE
31. avgusta, 2021

Včeraj, 30. 8. 2021, je na Gospodarskemu razstavišču v dvorani Urška potekala zaključna konferenca projekta BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE, na kateri so proslavili uspehe skoraj 80 udeležencev in javnosti predstavili rezultate projekta.

Projekt je v letih 2020 in 2021 združil pet partnerskih organizacij (Društvo mladinski ceh, IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Zavod Nefiks, Mrežo MaMa in MC Idrija), ki so s skupnimi močmi v sklopu javnega razpisa »Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost«, financiranega iz Evropskega socialnega sklada, pripravile deset usposabljanj na tematiko podjetništva in zaposlovanja mladih.

Projekt “BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE” je projekt investiranja v osebni in socialni kapital mladih, s katerim skozi seminarje, kampe, mentorstvom, coachingom in akcijskim učenjem krepijo osebnostne, družbene, zaposlitvene in samozaposlitvene kompetence mladih. Projekt celostno obravnava mladega posameznika z namenom uspešnega vključevanja na trg dela, ob enem pa spodbuja, da s pridobljenimi kompetencami mladi postanejo sodobni aktivni državljani, ter si s tem večajo zaposlitvene možnosti na trgu dela in tako za sabo puščajo pozitiven družbeni odtis.

Tekom projekta so izvedli 6 usposabljanj Zaposlitveni kamp in 4 usposabljanja Podjetniški začetek. Poleg usposabljanj namenjenih brezposelnim mladim je projekt obsegal tudi izvedbo seminarjev namenjenih mladinskim voditeljem, izdelavo spletne strani, digitalne knjižnice gradiv in tematskih priročnikov, brezposelnim mladim pa so nudili tudi mentorstvo v obliki mentorskih ur.

Zabeležili so 600 prijav na usposabljanja, vključili 71 udeležencev, zagotovili 25 klasičnih zaposlitev, ustanovili 2 podjetji in izvedli 1200 ur usposabljanj.

“Skozi usposabljanja so me navdusile različne teme, predvsem to, kako sem skozi mladinsko delo na enem mestu dobila vse potebne kompetence, spoznala različne ljudi in si pridobila mrežo poznanstev,” je svojo izkušnjo opisala udeleženka projekta Andreja, ki se je priključila Zaposlitvenemu kampu v Celju, kjer je skozi usposabljanja pridobila znanja in ob individualni podpori svetovalcev dobila zaposlitev. Najbolj ji je v spominu ostala podpora mentorjev, ki se je nadaljevala tudi po usposabljanju.

Na konferenci je svojo podjetniško zgodbo delila tudi Karmen Koren, ki je leta 2017 v Kobaridu svojo pot začela z odprtjem trgovine z vintage oblačili Reinkarmika. Že od nekdaj je rada zbirala stara oblačila in jih predelovala, zdaj pa se s tem preživlja že štiri leta in ob tem piše neverjetne zgodbe. Ponosna je, da lahko dela sama zase in da ob prodaji unikatnih oblačil osrečuje ljudi. “Verjamem, da mora človek iti  svojo pot in poslušati samega sebe ne glede na vse. Tudi če se tvoja ideja sliši najbolj klišejsko, vedno pomisli na to, kaj TI hočeš, ne glede na to, kaj si mislijo drugi. Če bi se jaz obremenjevala z mnenjem drugih, vam danes tukaj tega ne bi govorila,” je v svoji predstavitvi svoje poti poudarila Karmen in kasneje dodala, da so na podjetniški poti pomembni tudi mentorji, ki ti nudijo podporo in zagotavljajo rast.

Udeleženci na konferenci so si za konec ogledali še improvizirano predstavo Iglu teatra, v kateri so nastopali Juš Milčinski, Vid Sodnik in Peter Frankl. Predstavo je usmerjala publika, z njo pa so predstavili različne problematike dela in zaposlitve.

Vir: uredništvo mlad.si

Povezava do originalnega članka