Loading Dogodki

« Vsi dogodki

 • Ta dogodek je minil.

Jazz ‘ma mlade 2021 // drugi petek

11. junij 2021,18:00 - 23:00

Festival Jazz ‘ma mlade po enoletnem premoru med 4. in 18. junijem 2021 že petič združuje ljubitelje jazz glasbe in umetnosti, v kolikor se bodo sprostili še nekateri ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19, pa tudi vina in kulinarike. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživlja Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo s svojo avtorsko glasbo popeljali v različne svetove jazza, manjkale pa ne bodo niti melodije pionirjev in ikon jazz glasbe. Predstavili se bodo: P’Jays, Hauptman, birds of unknown, Blaž Švagan Trio, Borna Pehar 4tet in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp, GT22 in KUD Moment s Festivalom Prestopi potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, predstavami, fotografsko delavnico in projekcijo na Sinagogo, v kolikor se tekom festivala sprostijo še nekateri ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19 pa tudi z degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Tudi letošnjo edicijo festivala bomo izpeljali ob pomoči prebivalk Židovske četrti – čebel, ki domujejo v bližnjem urbanem čebelnjaku na strehi GT22.

❗️ REZERVACIJE ❗️

Zaradi varnostnih omejitev jamčimo vstop zgolj obiskovalkam_cem z rezervacijo!

Rezervacije za petek, 11. junija, se odprejo v ponedeljek, 7. junija na www.mkc.si.


// GLAVNI ODER //

🐝 20.00 / Koncert Blaž Švagan Trio: Sound in Time (SI/BRA)

🐝 21.00 / Koncert Hauptman (SI/AT)

Koncert-bird-of-uknown-04-06-21.jpg

Blaž Švagan Trio: Sound in Time (SI/BRA)

Z željo po ustvarjanju in igranju avtorske glasbe, ki temelji na jazzu, moderni in improvizirani glasbi, inovativnosti, tehnično zahtevni izvedbi, tudi z namenom poustvarjanja glasbe “starih mojstrov”, je konec leta 2017 nastal jazz trio. Dovoljuje ogromno svobode, hkrati pa zahteva popolno kontrolo telesa in uma. Omogoča nešteto možnosti izvedbe, predvsem pa intimo, takojšnjo odzivnost ter močan stik s poslušalci.

Zasedba:

 • Blaž Švagan – saksofon
 • Miha Koren – kontrabas
 • Matheus Jardim – bobni

Več: facebook.com/blaz.svagan.trio/

Koncert-Borna-Pehar-4tet-04-06-21.jpg

Hauptman (SI/AT)

Hauptman je diplomiran jazz pevec in samouk na klavirju. Njegova glasba je mozaik vplivov jazza, alternativnega RnB-ja, soula in popa. Znotraj sproščenih groove-ov želi z odmikom od tipičnega aranžerskega in harmonskega pristopa sodobnih pop glasbenikov, izstopati in odstopati od večine, hkrati pa poskuša z delčki iz vsakega žanra sestaviti svoj mozaik oziroma lastno podobo.

Zasedba:

 • Žan Hauptman – vokal in klaviature
 • Maša But – spremljevalni vokal in flavta
 • Filip Vadnu – kitara
 • Vid Turica – bas
 • Erik Asatrian – klaviature
 • Pavel Čebašek – bobni

Več: 


// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

🐝 Ema Širec: Vulve, arkade Židovskega trga (fotografska razstava)

🐝 18.00 / Festival Prestopi – Crossings / Kako smo prišli do sem v izvedbi Momenta in Gledališča Glej, Terasa Čiračara – Galileo 3000

🐝 18.00 / Delavnica koncertne fotografije z Gregorjem Salobirjem, Židovski trg

🐝 18.00 / Voden ogled po razstavah v Sinagogi Maribor, vodi Marjetka Bedrač

🐝 21.15 / Vita Kolar: Visual melt, umetniška video projekcija, vzhodna stena Sinagoge

🐝 19.00–23.00 / Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru:

 • Galerija Media Nox: Kolektiv Freštreš, Pre-Preporod (umetniška razstava)

  Fotogalerija Stolp, 16.00–23.00: Tone Stojko, Vrnitev domov (fotografska razstava)

  Galerija DLUM: Vabljeni mladi 2021, skupinska razstava umetnikov mlajše generacije

  Sinagoga, 18.00–22.00: Marko Vogrič »Nono Franc: Gorica–Dachau. Fotopismo iz taborišča (fotografska razstava) in »Roman Erich Petsche in njegova Kočevska« (razstava likovnih del) in vodstvo po obeh razstavah (ob 18.00) v okviru takrat veljavnih omejitev

 • GT22: Simptomi prihodnosti: Razstava v škatli

GT22: KAKO SMO PRIŠLI DO SEM

V izvedbi Momenta in Gledališče Glej, Terasa Čiračara – Galileo 3000  / V okviru festivala Prestopi / Crossings

Gregor Zorc in Matej Recer, dva izjemna pripovedovalca zgodb, nas igrivo potisneta v vrtinec različnih časovnih obdobij, osebnih zgodovin, zgodb svojih staršev, znancev in neznancev.

Vstopnina znaša 5 evrov. Vstopnice bodo na voljo na prizorišču eno uro pred dogodkom.

Več: https://prestopi.si/dogodek/kako-smo-prisli-do-sem/

DELAVNICA KONCERTNE FOTOGRAFIJE Z GREGORJEM SALOBIRJEM

Festival Jazz ‘ma mlade vabi na delavnico koncertne fotografije mladega urbanega mariborskega fotografa in uradnega fotografa festivala – Gregorja Salobirja, ki je v svoj objektiv ujel že mnogo nepozabnih trenutkov različnih dogodkov – Jazz ‘ma mlade 2018 in 2019, koncerti Festivala Lent in na Poštni ulici, koncerte domačih in tujih glasbenikov, plesne predstave KD Center plesa, otvoritve razstav, strokovne posvete in predavanja. 

Delavnica bo potekala v četrtek 3. 6. 2021 od 18.00 do 20.00 v Galeriji DLUM in na Židovskem trgu, potem pa vsak festivalski večer Jazz ‘ma mlade, torej 4., 11. in 18. 6. 2021 med 18.00 in 22. uro na Židovskem trgu v Mariboru, kjer bodo udeleženci pred koncertnim dogajanjem pridobili povratne informacije o že posnetih fotografijah, potem pa bodo svoje znanje pilili med samim koncertnim dogajanjem!

Udeleženci se bodo naučili, kako fotografirati v spreminjajočih se svetlobnih pogojih in kako ujeti gibanje in pravi trenutek, osnove kompozicije v koncertni fotografiji, fotografskega bontona in še mnogo drugih trikov.

Udeležba je mogoča ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

Več na: https://www.gregorsalobir.si/

VODSTVO PO SINAGOGI

Mariborska sinagoga spada med najstarejše še stoječe sinagoge v Evropi. V zadnjih 700 letih so Mariborčani to stavbo uporabljali za veliko različnih namenov. Ob sinagogi je živela tudi cvetoča judovska skupnost, ki je v mestu pustila močan pečat tako v srednjem veku kot tudi v 20. stoletju.

EMA ŠIREC: VULVE

Dokumentarna razstava prve mariborske drag hiše (4.–30. 6. 2021)

Razstava dokumentira članice Haus of Vulva, prve mariborske drag hiše. Fotografinja Ema Širec je kraljice preobleke Karmen Daš, Vero Vulvo in Patricijo Vulvo snemala na številnih nastopih, pred njen objektiv pa so večkrat stopile tudi na ulici. Rezultat je serija fotografij, ki štajerske performerke ujame v različnih okoljih in preoblekah, a nikoli izven elementa.

Kustosa Doris Špurej in Matej Behin, ki razstavo postavljata v okviru Mavričnega junija v Mariboru v obeležitev meseca ponosa, ne želita izpostaviti le delovanja Haus of Vulva, ampak tudi pomen samega draga, ki je po svetu že skoraj sopomenka za LGBTQIA+ kulturo.

Razstava Vulve bo na ogled med 4. in 30. junijem na arkadah galerije Media Nox na Židovskem trgu. Njena uradna otvoritev bo v petek, 4. 6. ob 19. uri, na njej pa bodo nastopile predstavnice Haus of Vulva.

VITA KOLAR, VISUAL MELT

Umetniška video projekcija

»Izhodišče za video projekcije so risbe, kolaži in izrezi, ki se na eksperimentalni osnovi prepletajo v dinamičen splet barvitih abstrakcij. V procesu ustvarjanja razvijam lasten slog naključnih potez, kontrastnih barv in dinamičnih podob. V navzočnosti harmoničnih barvnih prehodov kreiram nadrealistične svetove. Vzdušje je intimno a hkrati živahno. Set se osredotoča na prostorsko igro arhitekture sinagoge in ploskve, kot likovnega gradnika kompozicije.« -Vita Kolar

Vita Kolar je multidisciplinarna ustvarjalka, ki deluje na področju vizuala, v statični in dinamični obliki. Njeno ustvarjanje se udejanja z interdisciplinarnim pristopom k vizualnim praksam. V svojih delih raziskuje interakcije med različnimi mediji in formati, sprejema nove in jih meša s klasičnimi in z retrospektivo. Navdušena je nad zgodnjimi avantgardnimi filmskimi opusi s pridihom materialnega, kar se posledično odraža tudi v njenih stvaritvah. Njeni vizuali so živahni in dinamični, temeljijo na eksperimentalnem ozadju, vendar jih pogosto olajšajo elementi pop kulture.

GALERIJA MEDIA NOX: KOLEKTIV FREŠTREŠ, PRE-PREPOROD

Umetniška razstava (9. 6.–1. 7. 2021)

Tik pred prevešenjem kozmičnega mreženja planetov ob solsticiju vas Freštreš vabi, da podoživite ali prvič doživite freštreš: Preporod. Pot uzrtja in motrenjske stremljivosti skozi piramidalne sobane preizpraševanja prav do tême insomnije, kjer se bodo tipalke vaših pretanjevanih čutov dotaknile Uda spoznanja in uvidele Grid. Freštreš bo prispeval tudi predavanje, kjer vam bomo logično razložili to Pot.

FREŠTREŠ je neodvisen slovenski umetniški kolektiv, ki združuje perspektivne mlade ustvarjalce na področjih grafičnega oblikovanja, ilustracije, fotografije, literature in izvedbe instalacijsko – performativnih dogodkov. Kolektiv od leta 2013 izdaja istoimensko umetniško revijo in organizira razstave, ki večinoma sovpadajo s predstavitvami novih izvodov revij, delujejo pa tudi kot samostojni umetniški dogodki. Za njihova dela je značilna post internet estetika, ki jo povezujejo z banalnimi subjekti iz lastnega okolja in določenimi lokalnimi referencami, kot so bili na primer slovenska turbofolk kultura, oblikovalski pristopi za dogodke elektronske glasbe in slovenske počitniške navade.

Več: http://www.medianox.org/blog/2021/5/19/najavljamo-novo-razstavo-fretre-preporod

FOTOGALERIJA STOLP: TONE STOJKO, VRNITEV DOMOV

Fotografska razstava (11. 5.–2. 7. 2021)

S tokratno razstavo, se priznani fotograf Tone Stojko vrača domov, prav tja, kjer je začel. Razstava bo zastavljena pregledno, pri čemer se bo izkoristila tlorisna zasnova Fotogalerije Stolp, ki bo omogočila, da bo Stojkov opus predstavljen v več nivojih. Na tokratni razstavi bodo razstavljene Stojkove fotografije Maribora, ki še niso bile videne oziroma predstavljene nikoli prej, na kar se navezuje tudi naslov razstave. Razstava bo tako ponazorila Stojkovo ustvarjanje v Mariboru in očrtala njegovo umetniško pot – od samih začetkov v našem domačem mestu in do najbolj ikoničnih fotografij.

Tone Stojko, rojen 10. oktobra 1947 v Strezetini pri Ormožu, se s svojimi reportažnimi, gledališkimi, portretnimi in umetniškimi fotografijami, ki jih je ustvaril v svoji dolgoletni karieri, uvršča med najpomembnejše predstavnike slovenske fotografije. Za svoje plodno ustvarjanje je prejel tudi več nagrad: Župančičeva nagrada (1993), Nagrada Prešernovega sklada (1984) in Zlata ptica (1972). Prve korake v svet fotografije pa je naredil prav v Fotoklubu Maribor, kjer je kot srednješolec spoznaval čarobni svet fotografskega medija.

Več: https://www.fotoklub-maribor.si/galerija/2021/05/11/tone-stojko-porumenele-fotografije-nazaj-na-lent/

GALERIJA DLUM: VABLJENI MLADI 2021

Razstava umetnikov mlajše generacije (21. 5.–15. 6. 2021)

Razstava Vabljeni mladi je že tradicionalna, letos 20. razstava, ki jo vsakoletno organizira Društvo likovnih umetnikov Maribor. Na njej se predstavljajo mladi, večinoma še neuveljavljeni, a perspektivni umetniki, ki jih je na podlagi njihovih prijavljenih del na natečaj izbrala strokovna komisija. Ta najboljšim med prijavljenimi ustvarjalci vsako leto podeli tudi nagrado in listine Primavera, ki izbranim prinese samostojno razstavo Primavera v Galeriji DLUM – v prihodnjem koledarskem letu. Nagrada podpira talent, ustvarjalnost in drznost sporočanja.

Letos je razstava na ogled v Galeriji DLUM in v Vetrinjskem Dvoru od torka do sobote med 10. In 15. uro.

Razstavljajo: Martina Ambrož, Bernarda Conič, Patrik Dvorščak, Špela Fridau, Dimitrij Grčar, Ana Jagodic, Ana Janež, Ana Kavčnik Jamnik, Ajda Kadunc, Ema Kobal, Janez Albert Novak, Lara Papov, Monika Plemen, Meta Šolar, Božidar Sekulić in Maruša Štibelj.

Kuratorica: Kristina Prah

SINAGOGA: MARKO VOGRIČ, NONO FRANC, GORICA-DACHAU. FOTOPISMO IZ TABORIŠČA

Fotografska razstava (21. 1.- 30. 6. 2021)

Goriškega fotografa Marka Vogriča, člana fotokluba Skupina75, veže z nekdanjim nacističnim taboriščem Dachau zelo osebna družinska zgodba. V tem nacističnem taborišču je za vedno ugasnilo življenje njegovega nonota Franca, ki ga fotograf tako pozna zgolj po pričevanjih drugih družinskih članov. Na razstavi predstavljen cikel črno-belih fotografij, posnetih leta 2010 v nekdanjem koncentracijskem taborišču Dachau, zaznamujejo posebna patina, izostren čut za izbiro motivov in estetsko-lirični vtis, ki ta fotografska dela odmikajo od gole dokumentarnosti. Marku Vogriču je v fotografije uspelo prenesti občutek za brezčasnost spominjanja, njegova dela pa je mogoče »brati« tudi kot intimna pisma, spisana iz sedanjosti o preteklosti v opomin prihodnosti.

Marko Vogrič (1961, Gorica) se je s fotografijo začel aktivneje ukvarjali po letu 2000. Ustvarja pretežno v črno-beli analogni tehniki s camero obscuro (ang. pinhole camera), s katero najpogosteje snema iz zanj značilne »mišje« perspektive. Uporablja tudi vintage fotoaparate vseh formatov in z njimi preizkuša nekonvencionalne tehnike (ang. cross process). Tehnika povečav je pretežno tradicionalna na želatinski srebrobromidni papir, svoje raziskovanje fotografskega medija in izraznosti pa je obogatil s starimi tehnikami tiska (cianotipija, Van Dyke brown itd.). Doslej je sodeloval pri različnih razstavah in natečajih, je pa tudi soavtor fotografskega dela raznih knjižnih publikacij.

Več: http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2021-2/marko-vogric-nono-franc-gorica-dachau-fotopismo-iz-taborisca-2/

SINAGOGA: ROMAN ERICH PETSCHE IN NJEGOVA KOČEVSKA

Likovna razstava (22. 4. – 31. 8. 2021)

Roman Erich Petsche se je rodil leta 1907 v Kočevju v družini kočevskih Nemcev. Po prvi svetovni vojni se je družina izselila v Avstrijo. Petsche je na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti pridobil naziv »magister artium«, pozneje je vrsto let poučeval umetnostno in tehnično vzgojo. Leta 1944 je bil kot vojak Wehrmachta nameščen v Novem Sadu, tam pa se je odvila ena najpomembnejših zgodb njegovega življenja: pred holokavstom je rešil judovski deklici Evo in Miro Tibor, za to pogumno dejanje pa mu je Yad Vashem leta 1982 podelil priznanje pravičnika med narodi.

Razstavljena likovna dela so iz zbirk graškega združenja Gottscheer Gedenkstätte in Pokrajinskega muzeja Kočevje. Na virtualnem odprtju je umetnika in njegovo delo predstavil pobudnik razstave Mihael Petrovič ml., gledalce pa je nagovorila tudi Vesna Jerbič Perko, direktorica Pokrajinskega muzeja Kočevje. Poseben gost odprtja je bil Vladimir Todorović, predstavnik nevladne organizacije Danubius in Judovske skupnosti Novi Sad.

Več: http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2021-2/roman-erich-petsche-in-njegova-kocevska/

GT22: SIMPTOMI PRIHODNOSTI: RAZSTAVA V ŠKATLI

(29. 5.–23. 6. 2021)

SIMPTOMI PRIHODNOSTI: RAZSTAVA V ŠKATLI (SYMPTOMS OF THE FUTURE: EXHIBITION IN A BOX) izhaja iz publikacije, ki so jo v zadnjem letu kolektivno razvile Dušica Dražić (Out of Sight), Mirjana Dragosavljević (Stereovizija) in Irena Borić in ki vsebuje prispevke Anamarije Batista, Irene Borić, Mirjane Dragosavljević, Dušice Dražić, Maje Hodošček, Petre Mrša, Tanje Šljivar in Nataše Šuković.

Vsebina publikacije ni razstava, lahko pa to vsekakor postane. Je poskus ustvariti okolje, ki bo omogočilo kolektivno razmišljanje in povezovanje. Vztraja pri generiranju situacije, ki vključuje – ali ponuja – prisotnost teles v prostoru skozi stik bodisi s publikacijo bodisi z razstavnim prostorom. Sprejele smo povabilo, vzele tiskana gradiva iz škatle, prenesle dela v obliki video in zvočnih posnetkov ter jih preoblikovale v razstavo.

Več: https://gt22.si/simptomi-prihodnosti-razstava-v-skatli/


Rezervacija-Mest-JMM-2021.jpg

VSTOP NA PRIZORIŠČE IN REZERVACIJE

Vstop na prizorišče oz. udeležba je mogoča ob le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

Ker je število sedišč in stojišč zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19 zelo omejen (1 meter med sedišči in 1,5 metra med stojišči), lahko vstop jamčimo le osebam s predhodno rezervacijo. Naključni obiskovalci oz. obiskovalci brez rezervacije bodo na prizorišče lahko dostopali zgolj v primeru nezasedenih kapacitet.

Rezervacije sprejemamo od 7. 6. naprej na: https://bit.ly/JMM2021-rsrv-11-6

 

 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
11. junij 2021
Čas:
18:00 - 23:00
Kategorije:
, , , ,

Organizator

MKC Maribor
Telefon:
+386 2 300 2 993
View Organizator Website

Prizorišče

Židovski trg
Židovski trg
Maribor, 2000 Slovenija
+ Google Map